Vernieuwd 't Gasthuis heropend

BIB IS NU BETER ZICHTBAAR IN GEMEENSCHAPSCENTRUM

Het team van 't Gasthuis aan de verdwenen muur waardoor er nu toegang is naar de bibliotheek.
Benoit De Freine Het team van 't Gasthuis aan de verdwenen muur waardoor er nu toegang is naar de bibliotheek.
Het pas vernieuwde gemeenschapscentrum 't Gasthuis in Wijnegem zwaaide afgelopen weekend zijn deuren open voor het grote publiek. Belangrijkste verandering in 't Gasthuis is dat de bibliotheek beter is geïntegreerd in de rest van het centrum. "Dat leidde meteen tot een dertigtal extra bibleden", zegt coördinatrice Erika Verrelst.

Gemeenschapscentrum 't Gasthuis, aan de Turnhoutsebaan in Wijnegem, kreeg in het afgelopen half jaar een grondige facelift. De gemeente investeerde 275.000 euro in de opknapbeurt. Nu de aanpassingswerken achter de rug zijn, vond men het tijd voor een officiële heropening. "We zijn nooit echt helemaal dicht geweest", nuanceert Wijnegems vrijetijdscoördinator Erika Verrelst. "Maar we wilden het einde van de werken wel op gepaste wijze vieren. Dat gebeurde zaterdag met een feestelijke parade waaraan heel wat lokale verenigingen deelnamen."

De nieuwe Plug-Out ruimte.
Benoit De Freine De nieuwe Plug-Out ruimte.

Centrale balie

De centrale balie in wit dennenhout is een in het oog springende nieuwigheid, maar de grootste verandering is wellicht het feit dat de gemeentelijke bibliotheek nu beter geïntegreerd is in de rest van het centrum. "Er werden enkele muren en kantoren weg gehaald, waardoor je een veel 'opener' gevoel krijgt in de centrale hall", legt Erika Verrelst uit. "Op die manier kan je vanuit de hal nu ook binnen kijken in de bibliotheek. Verder hebben we een automatische uitleenbalie geïnstalleerd en heeft de bib voortaan ruimere openingsuren."

Inschrijvingen

Volgens de verantwoordelijke van 't Gasthuis heeft deze upgrade van de bibliotheek een onmiddellijk effect gekend. "In het openingsweekend kwamen er al een dertigtal nieuwe inschrijvingen", aldus Erika Verrelst. De bib telt momenteel ongeveer 2.000 leden. "De betere zichtbaarheid rendeert dus al meteen. Vroeger kwamen hier mensen naar het toneel kijken in onze theaterzaal en hadden ze niet eens door dat hier een bibliotheek was. Dat is nu dus wel anders."


Tegelijk met het vernieuwde gemeenschapscentrum werd ook het Wijnegemse culturele seizoen geopend. De komende maanden mag u in 't Gasthuis onder andere stand up comedians Xander De Rycke en Steven Goegebeur op het podium verwachten. Verder worden er onder andere een aantal evenementen georganiseerd in het kader van 'Honderd jaar Groote Oorlog'. Voor meer info kan u zich wenden tot www.wijnegem.be/vrije-tijd/cultuur/programmatie. Tot slot nog dit: het einde van de grote vakantie betekende meteen het einde van zomerbar Zomergem aan 't Gasthuis. Zomergem werd afgelopen weekend officieel gesloten.