Ga naar de mobiele website
^ Top

Shopping Center krijgt bufferbekken

TRAGE AFVOER HEMELWATER OP FORTVLAKTE

Op de Fortvlakte is een onderzoeker al bezig met proefboringen. Die gaan de aanleg van een bufferbekken vooraf.
Foto De Freine Op de Fortvlakte is een onderzoeker al bezig met proefboringen. Die gaan de aanleg van een bufferbekken vooraf.
Na vijftien jaar is er duidelijkheid over de toekomst van de Fortvlakte. Aquafin zal er tegen de zomer van 2019 een bufferbekken bouwen om het hemelwater van Wijnegem Shopping Center en Makro op te vangen. De proefboringen zijn al gestart. De kans dat de Fortvlakte ooit bebouwd zal worden, verkleint aanzienlijk.

Het domein tussen de Houtlaan en de Turnhoutsebaan, dat eigendom is van het ministerie van Financiën, is meer dan twintig jaar geleden ingekleurd als bosgebied. Er zijn bomen aangeplant, maar door de overblijfselen van Fort 1, onder meer oude funderingen, konden de aangeplante bomen er niet groeien. Toch bleef de grasvlakte van ruim 16 hectare behouden als groene buffer tussen de gemeente en de grootstad, tot grote vreugde van de omwonenden.

Geen extra parking

Ondanks de status als bosgebied, maar dan zonder bomen, werd de jongste tien jaar gespeculeerd over de invulling van één van de laatste open ruimten van Wijnegem. Geruchten deden de ronde dat het aanpalende Shopping Center kandidaat was om van het gebied een parkeerzone te maken. Die geruchten zijn de kop ingedrukt toen een projectontwikkelaar op de proppen kwam met plannen voor een recreatiecomplex met sauna, bowling en minigolf. Ondanks de belofte er 5.000 bomen te zullen planten, lukte het hem niet het domein te kopen.


Alle pogingen om het domein in te palmen, maken nu definitief plaats voor een bufferbekken. "De bedoeling van het bufferbekken is het water van verharde oppervlakken rond het Wijnegem Shopping Center en Makro af te laten vloeien. Het bekken ziet eruit als een ondiepe vijver en vangt het water op, zodat het langzaam in de bodem kan sijpelen of afgevoerd kan worden in de Schijn", legt woordvoerder Nico Van Gestel van Aquafin uit.

Minder druk op riolen

"Het systeem zorgt er ten eerste voor dat de druk op de riolering verkleint. Ten tweede zal het waterzuiveringsproces vergemakkelijkt worden omdat het rioleringswater minder verdund is. Doordat er minder water langs de riolering moet passeren, heeft de buffer op termijn ook financiële voordelen."


Schepen van Milieu Luc Monsieurs (Durf!) is tevreden. "Het gebied heeft een grote ecologische waarde en vormt een natuurlijke buffer tussen de gemeente en de stad. Daarom hopen we dat de komst van een bufferbekken een aanhef mag zijn van een volledige bescherming van de vlakte."


Na de goedkeuring van het ontwerp hoopt Aquafin volgende zomer te kunnen starten met het project. Het bufferbekken zal ongeveer 2 hectare groot zijn en de kostprijs van het project wordt geschat op een half miljoen euro. Als alles goed gaat, is het bufferbekken operationeel in de zomer van 2019.Meld een bug