Helft Marktplein wordt autovrij

WERKEN STARTEN OP 23 JANUARI EN DUREN ÉÉN JAAR

De volledige heraanleg van het Marktplein en de Pastorijlaan in Wijnegem start op maandag 23 januari. "Het wordt de grootste werf in onze gemeente in 2017", zegt schepen voor Openbare Werken Paul Van Dael (N-VA). De zijde tegen de Pastorijlaan blijft parking maar de andere helft van het plein, langs de Turnhoutsebaan, wordt autovrij.

Het centrumplein van Wijnegem krijgt een totale make-over. "Maar de werken zullen in de Pastorijlaan beginnen", vertelt de schepen. "Op die manier blijft de parking op het Marktplein nog zo lang mogelijk beschikbaar voor de automobilisten. De Pastorijlaan wordt een fietsstraat maar we moeten er wel dubbel verkeer toelaten voor de bewoners van de straat en de automobilisten die de parking van het gemeentelijk park verlaten."

Nadien volgt het Marktplein zelf. "Er wordt misschien al twintig jaar gesproken over de heraanleg en nu is het echt zover. Een marktplein vol met geparkeerde auto's is niet meer van deze tijd. Daarom zal de zijde tegen de Pastorijlaan als parking bestemd blijven maar de andere helft van het plein, langs de Turnhoutsebaan, wordt een autovrije ontmoetingsplaats. We zullen er werken met groen en zitbanken. Maar er komt ook een gebouwtje voorzien van gas, elektriciteit en water om er een pop-up of een tijdelijke horecazaak in onder te brengen."

Door deze ingrepen vallen er een aantal parkeerplaatsen weg in het centrum en blijven er na de werken 68 over. "Aan één zijde van het Marktplein voorzien we een zone voor kortparkeren. Voor langparkeerders, zoals de leraren van de scholen, willen we tijdens de werken en zeker voor de toekomst de parkeermogelijkheden langs de Vaartdijk en de Kerkhofstraat aanstippen. Iedereen wil steeds op het Marktplein staan maar in deze straten is ook altijd parking."

Bushalte

Ter hoogte van de Turnhoutsebaan zal opnieuw een bushalte worden voorzien met overdekte fietsenstallingen. "Ons Marktplein moet een plaats zijn waar mensen kunnen samenkomen. De wekelijkse markt, die nu aan de Eikenlaan staat, zal na de werken ook terug naar het Marktplein komen."

In het verleden had het gemeentebestuur ook de intentie om de Turnhoutsebaan, de gewestweg die langs het Marktplein loopt, eveneens aan te pakken. "We wilden visuele toegangspoorten naar ons centrum creëren aan CC 't Gasthuis en aan ons park. Maar om budgettaire redenen zal deze aanpassing naar de volgende legislatuur verschuiven. We bekijken nog wel of we de Turnhoutsebaan tussen de Fortveldstraat en de aansluiting met de Houtlaan kunnen overnemen van het gewest", besluit Van Dael.

Als de nutsmaatschappijen tijdig klaar zijn met hun voorbereidende werken, starten de werken op maandag 23 januari. De heraanleg van het Marktplein zal een jaar duren. Het gemeentelijk aandeel van deze investering bedraagt bijna twee miljoen euro.

Het Marktplein in Wijnegem, nu nog een grijs plein vol geparkeerde auto's.
Benoit De Freine Het Marktplein in Wijnegem, nu nog een grijs plein vol geparkeerde auto's.