Tweede brand in vier dagen bij strooiselfabrikant Strovan

De brandweer bestreed het vuur hoofdzakelijk vanuit de lucht door enkele ladderwagens te gebruiken.
Verbeke De brandweer bestreed het vuur hoofdzakelijk vanuit de lucht door enkele ladderwagens te gebruiken.
Enkele brandweerposten van de zone Fluvia moesten in de nacht van zondag op maandag weer mensen en middelen inzetten bij het bedrijf Strovan, langs de Ooigemstraat in Wielsbeke. Een buur had er brand opgemerkt.

"We vermoeden dat de tweede brand het gevolg is van de eerste", zegt Stephan Van Damme (65), die samen met zijn broer Pierre het bedrijf runt.


"Woensdag was het de motor van een transportband die oververhit was geraakt en zo brand veroorzaakte. Rond die motor is nogal wat stof aanwezig, dat is inherent aan ons productieproces en uiteraard een risico. Iemand van het bedrijf Multiform, hier vlakbij, had een brandgeur geroken en me gewaarschuwd, waarop ik brandweer heb gebeld. De situatie was snel onder controle." Bij Strovan worden pellets gemaakt die dienen als strooisel voor dieren, maar ook geschikt zijn als bodembedekker tegen onkruid. "Een genster kan genoeg zijn om in de productieruimte brand te doen ontstaan", weet Van Damme. "Ook het blussen is geen makkelijke opdracht. De brandweer heeft woensdag meer dan het nodige gedaan, maar wij vermoeden dat ergens toch nog een kleinigheid is blijven nasmeulen waardoor we zondagavond plots geconfronteerd werden met een toch wel vrij serieuze brand." Volgens Stephan Van Damme komt de productie niet in het gedrang.


"De schade bleef beperkt tot een bureel in de loods. We kunnen echter perfect onze klanten blijven beleveren."


(VHS)