Hondenzwemming charmeert minister

VOLGENS SVEN GATZ MAAKT EVENEMENT KANS OP ERKENNING ALS ERFGOED

Er daagden heel wat baasjes en kijklustigen op om de honden naar de andere kant te juichen.
Henk Deleu Er daagden heel wat baasjes en kijklustigen op om de honden naar de andere kant te juichen.
Voor het eerst in 164 jaar hondenzwemming kwam een minister langs in Sint-Baafs-Vijve. Het uniek evenement viel gisterennamiddag in de smaak bij Vlaams cultuurminister Sven Gatz. "De zwemming is meer dan folklore en maakt een goeie kans op een erkenning als immaterieel cultureel erfgoed."

De jaarlijkse hondenzwemming, waarbij honden een korte afstand lopen en nadien een oude Leiearm van zo'n 25 meter breed overzwemmen, is een unicum. Dat beseft ook cultuurminister Sven Gatz (Open Vld), al is er meer nodig om immaterieel cultureel erfgoed te worden. "Het mag niet enkel folklore zijn", zegt Gatz. "Ik bedoel daarmee dat het mensen moet samenbrengen. Dat is hier zeker het geval met 4.000 toeschouwers bij goed weer. Het moet ook alle leeftijden interesseren. Als ik zie hoeveel jongeren hier opdagen, zit ook dat snor. De sfeer is bovendien erg aangenaam en de zwemming zelf is sympathiek, al heb ik zelf geen hond. Ik ben niet zo goed met huisdieren (lacht). Of er een erkenning komt, laat ik in het midden, maar de hondenzwemming maakt een goeie kans. Er moet nu eerst een hele procedure doorlopen worden die tot anderhalf jaar kan duren. Nog even geduld dus, maar als je al 164 jaar bestaat, kan dat geen probleem zijn (lacht)."

Even het water uitschudden.
Henk Deleu Even het water uitschudden.

Alle provincies

Voorzitter Bert De Smet van de Juliaan Claerhoutkring en het organiserende feestcomité Sint-Bavovrienden dienen eind 2015 een dossier in. Het vertrouwen is groot dat het toplabel, waar geen subsidie aan vasthangt, zal verkregen worden. "Ik ken zelfs in Europa geen zo'n hondenzwemming", stelt De Smet. "En tijdens topedities dagen er deelnemers uit alle provincies op. Puur voor het plezier, want meer dan een zak hondenbrokken win je er niet mee. We gaan nu de geschiedenis grondig onderzoeken en documenteren."

Minister Sven Gatz aanschouwt het spektakel met Bert De Smet, de man achter de aanvraag tot erkenning .
Henk Deleu Minister Sven Gatz aanschouwt het spektakel met Bert De Smet, de man achter de aanvraag tot erkenning .

Duikers

De traditie zou destijds gestart zijn door vlasboeren die als ontspanning hun honden de Leiearm lieten overzwemmen. De zwemming verliep niet altijd zonder incidenten. Zo verdronk zes jaar geleden een Jack Russell nadat die wellicht door een grotere hond gebeten werd. Dierenrechtenorganisatie Gaia liet zich toen gelden, maar de organisatoren grepen in. "We delen de honden sindsdien in drie groepen in, klein, middelgroot en groot, en we laten duikers waken in het water", zegt André Naessens, secretaris van de Sint-Bavovrienden. "Er is niets tegennatuurlijk aan", voegt Bert De Smet er aan toe. "Hondjes die twijfelen, worden niet in het water gegooid. En wie dat wel doet, wordt meteen gediskwalificeerd", aldus De Smet. Heel Sint-Baafs-Vijve rekent op de erkenning. "Het zal de uitstraling van ons evenement nog groter maken, zodat deze traditie bewaard blijft", besluit André Naessens. Gisteren was de zwemming goed voor 60 honden en zo'n 2.500 toeschouwers.

Er daagden heel wat baasjes en kijklustigen op.
Henk Deleu Er daagden heel wat baasjes en kijklustigen op.
Even twijfelen voor de grote sprong.
Henk Deleu Even twijfelen voor de grote sprong.
Sinds er zes jaar geleden een Jack Russel verdronk, worden er duikers ingezet.
Henk Deleu Sinds er zes jaar geleden een Jack Russel verdronk, worden er duikers ingezet.
Op naar de overwinning.
Henk Deleu Op naar de overwinning.
De baasjes moedigden hun huisdieren aan.
Henk Deleu De baasjes moedigden hun huisdieren aan.
Met de boot worden enkele dieren naar de overkant gebracht.
Henk Deleu Met de boot worden enkele dieren naar de overkant gebracht.
De duikers begeleiden sommige honden om ongelukken te voorkomen.
Henk Deleu De duikers begeleiden sommige honden om ongelukken te voorkomen.
Even de afstand inschatten.
Henk Deleu Even de afstand inschatten.
Drummen aan de overzet.
Henk Deleu Drummen aan de overzet.
Sommige honden leiden hun baasje.
Henk Deleu Sommige honden leiden hun baasje.