Vrienden van de Schelde willen jachtverbod in Kalkense Meersen

Vrienden van de Schelde eisen jachtverbod in Kalkense Meersen
Didier Verbaere Vrienden van de Schelde eisen jachtverbod in Kalkense Meersen
Omwonenden, wandelaars en natuurliefhebbers van het natuur- en schorren gebied aan de Paardenweide en Paardenbroek in Berlare en Wichelen eisen een jachtverbod in het gebied en bij uitbreiding in de hele cluster van de Kalkense Meersen. De ‘Vrienden van de Schelde’ hebben ondertussen 922 handtekeningen verzameld. Op 19 februari zitten ze samen met de gemeentebesturen van Berlare, Wichelen en Wetteren om hun eisen op tafel te leggen.

De Paardeweide in Berlare en ook Wijmeers en Bergenmeersen in Wichelen werden door de Sigmawerken omgevormd van weidegebied in natuur- en gecontroleerde overstromingsgebieden. Het zijn favoriete broed en fourageerplaatsen voor weide en zeldzame watervogels. Maar het gebied is ook nog steeds ingekleurd als jachtgebied. “Iedere gebruiker van het gebied zoals de boeren, recreanten, mensen met een vakantieverblijf en de visclub moest wijken voor de Sigmawerken. Die brachten hogere dijken, mooiere natuur en ook mogelijkheden voor recreatie en wandelaars. Maar ook de jagers behielden hun stek in dit natuurgebied. Zij mogen vier dagen per jaar ‘gecontroleerd jagen’. Beheersjacht op konijnen die de dijken ondergraven of op uitheemse soorten zoals de Canadese ganzen. Maar dat wordt niet gecontroleerd en drie jagers schieten hier op alles wat beweegt. Soms dag en nacht”, schetst Yvette Saerens de situatie in de Paardenweide.

Vrienden van de Schelde eisen jachtverbod : Yvette (met groene jas) startte een petitie op.
Didier Verbaere Vrienden van de Schelde eisen jachtverbod : Yvette (met groene jas) startte een petitie op.

Jachtverbod

Zij vragen aan Agentschap Natuur en Bos, de waterweg, minister Ben Weyts en kersvers minister van leefmilieu Koen Van Den Heuvel om een jachtverbod in te leggen voor het natuurgebied aan de Kalkense Meersen. Volgens de Vrienden van de Schelde brengen de jagers ook fietsers en wandelaars in gevaar. Ook in Wichelen kampen Wijmeers en Bergenmeersen met soortgelijke problemen van overijverige jagers. 

“Beheersjacht kan, maar dat kan ook zonder geweren. Er zijn middelen genoeg om konijnen en uitheemse ganzen te bestrijden. Reeds 15 jaar wordt hier werk gemaakt van een betere natuur. Er bestaan richtlijnen over de verstoring van de zeldzame vogelsoorten in dit beschermde gebied. De schorren zijn uniek ter wereld en trekken heel wat unieke vogels aan zoals de snor, de kuifeend en de roerdomp. Bij elk schot van een jager, wordt alle leven hier opgeschrikt en verstoord. Dit is niet meer van deze tijd”, klinkt het.

Daarom heeft de vereniging een petitie opgestart, die intussen al 922 handtekeningen heeft verzameld op minder dan een week tijd. Er gaat ook een papieren petitie rond. “Het Agentschap Natuur en Bos is eigenaar van het gebied en kan met één pennentrek de jacht verbieden. Niet enkel hier maar in de hele cluster van de Kalkense Meersen. We willen dat het gebied volledig vrij van jacht kan gemaakt worden”, besluit Yvette. De petitie vindt je op https://secure.avaaz.org/nl. 

Vrienden van de Schelde aan de Paardenweide in Berlare.
Didier Verbaere Vrienden van de Schelde aan de Paardenweide in Berlare.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.