Bosgordel rond Serskamp verdubbelt in oppervlakte

Archiefbeeld: In Serskamp planten schoolkinderen tweeduizend bomen aan voor het nieuwe Hazeveldbos.
Didier Verbaere Archiefbeeld: In Serskamp planten schoolkinderen tweeduizend bomen aan voor het nieuwe Hazeveldbos.

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, verdubbelt de oppervlakte van het natuurreservaat Serskampse Bosgordel. Op de historische Ferrariskaart zijn twee grote boscomplexen te zien langs beide zijden van de dorpskern van Serskamp op grondgebied van de gemeenten Wichelen, Wetteren en Lede in de Denderstreek. De minister maakt nu geld vrij voor een uitbreiding van 2,7 hectare tot een totaal van 4,8 hectare.

Op een oude kaart zijn de bosgordels zichtbaar.
Ferraris atlas Op een oude kaart zijn de bosgordels zichtbaar.

“Het huidige beheer van de historische bosgordel is gericht op het behoud en herstel van deze mozaïek van bos, vijvers, heide, graslanden en weides met vaak doornig struweel, ook wastines genoemd. Binnen een deelgebied van de Serskampse Bosgordel leeft een populatie van de bedreigde kamsalamander. Diverse zoogdieren komen er eveneens voor en het reservaat vormt een pleisterplaats voor heel wat soorten vogels, die er broeden of overwinteren zoals de boomklever, middelste bonte specht en grauwe vliegenvanger”, aldus het kabinet van de minister. Natuurpunt beheert het gebied en ontvangt voortaan een jaarlijkse subsidie van 1.330 euro en een eenmalig bedrag van 662 euro voor de opmaak van een beheerplan en het startbeheer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.