Renovatiewerken in Bergelen

HISTORISCHE HOEVE OP PROVINCIEDOMEIN WORDT MODERN CAFETARIA

Gedeputeerde Guido Decorte (rechts) en Filiep Cottignies bij de oude vierkantshoeve.
Foto Henk Deleu Gedeputeerde Guido Decorte (rechts) en Filiep Cottignies bij de oude vierkantshoeve.
De werken aan de hoeve van provinciaal domein Bergelen in Gullegem zijn van start gegaan. De oude vierkantshoeve wordt verbouwd tot een moderne cafetaria en een opslagruimte voor de provinciale groendienst. Er wordt maar liefst 2 miljoen euro geïnvesteerd.

De hoeve op provinciaal domein Bergelen, waar vroeger daguitstappen voor kansarme kinderen en sport- en vakantiekampen werden georganiseerd, staat al leeg sinds 2008. De provincie wil ze nu een nieuwe bestemming geven als cafetaria. "Omdat de vierkantshoeve op de inventaris van Onroerend Erfgoed staat, mochten we niet zomaar werken uitvoeren", zegt provinciaal gedeputeerde Guido Decorte. "Het duurde dus wel even om de definitieve plannen op te maken, en daar ook de nodige vergunningen voor te krijgen."


Het geduld is nu beloond: de werken aan de hoeve zijn eindelijk gestart. Alles wat moet en mocht afgebroken worden, is intussen afgebroken, en de hoeve is binnenin volledig gestript.


"Zodra het bouwafval verwijderd is, begint de opbouw. Het linkergebouw wordt een cafetaria met een mooi terras, rechts daarvan komt een gloednieuw sanitair blok. De gebouwen rechts krijgt de provinciale groendienst ter beschikking: daar zal onder meer het materiaal voor het onderhoud van het domein een plaatsje krijgen."

Net als De Gavers

Er wordt maar liefst 2 miljoen euro geïnvesteerd. "Een flink bedrag inderdaad", zegt gedeputeerde Decorte. "De investering is volgens ons meer dan de moeite waard. We willen Bergelen even populair en de moeite waard maken als de Gavers in Harelbeke. Er is niet zoveel groen in onze streek, dat kwam onlangs nog in het nieuws. Met de provincie willen we daarom het groen dat er is kwaliteitsvoller maken, en waar mogelijk nog uitbreiden. Bergelen is nu 49 hectare groot. We zijn nog aan het onderzoeken of we daar eventueel nog enkele hectares kunnen bijdoen."


Filiep Decottignies, die verantwoordelijk is voor Bergelen, is opgelucht dat de werken eindelijk zijn gestart. "Twee tot drie keer in de week krijg ik de vraag 'hoelang het nog gaat duren voor er opnieuw iets gedronken kan worden in Bergelen'. Het is intussen vier jaar geleden dat wandelaars en fietsers hier konden stoppen om iets te drinken, en de mensen missen dat wel, dat merk ik elke dag. Bergelen lokt nu al veel natuurliefhebbers van dicht en ver, tot zelfs uit de regio Moeskroen, en deze investering zal Bergelen alleen maar geliefder maken bij het grote publiek."

Speelplein

Decorte hoopt dat de werken afgerond zijn in het najaar van 2015. "Binnenkort wordt ook met de tweede fase gestart van het avonturenspeelplein hier in Bergelen, waar de Provincie ook 160.000 euro in investeert. Er komen een aantal speeltoestellen in het thema 'zandwinning', kinderen kunnen er met zand toestelletjes laten draaien, en dat zou tegen eind 2014 af moeten zijn. Vlakbij de cafetaria komt er ook nog een klein speelpleintje waar de kinderen zich kunnen uitleven terwijl hun ouders op het terras van een drankje genieten."