Parachutistenkoppel verloofd op WK skydive

MAN VESTIGT WERELDRECORD EN VRAAGT VRIENDIN TEN HUWELIJK

Een beeld van de sprong waarmee het team van Dennis en Jeroen kampioen werd op het WK, voor de derde keer op rij bovendien, én het wereldrecord vestigde.
Repro Mesdag Een beeld van de sprong waarmee het team van Dennis en Jeroen kampioen werd op het WK, voor de derde keer op rij bovendien, én het wereldrecord vestigde.
Voor Jeroen Nollet (31) uit Ledegem en Dennis Praet (29) uit Wevelgem was het voorbije WK parachutespringen onvergetelijk. Hun team HayaBusa werd wereldkampioen, ze braken een wereldrecord en Dennis vroeg er zijn vriendin ten huwelijk. "Zij sprong net voor ons. Ik wachtte haar op begane grond op", vertelt Dennis.

Jeroen en Dennis vormen samen met de broers David (36) en Andy Grauwels (35) uit Diest en fotograaf Luc Van Britsom het team HayaBusa. Hoewel ze bij HayaBusa al wel gewoon zijn om prijzen te winnen, is deze overwinning toch extra speciaal. HayaBusa is het eerste team dat op drie opeenvolgende wereldkampioenschappen parachutespringen de overwinning in de wacht sleept: in 2014, 2016 én 2018.


Het beste team over 10 sprongen heen, wint het WK. "We waren eigenlijk topfavoriet", zegt Dennis. "Maar het was allesbehalve een verpletterende overwinning. We hebben hier en daar cruciale fouten gemaakt, waardoor de Amerikanen ons tot het einde op de hielen hebben gezeten."


Een van de sprongen is er alvast één die in de tabellen zal belanden. In 35 seconden maakten ze wel 62 figuren en met die sprong haalde ze meteen een wereldrecord binnen. "Het oude wereldrecord dateert van 2010, en stond op 56 bewegingen. De Amerikanen hebben het net voor ons verbroken, door er 60 te vormen. Ze waren welgeteld een kwartier wereldrecordhouder, want hij hebben er meteen na 62 gemaakt."

Huwelijksaanzoek

Voor Dennis was gisteren extra onvergetelijk. Zijn vriendin, de Franse Clémentine Le Bohec, werd gisteren óók wereldkampioen met haar Franse team. Hij vroeg haar ten huwelijk meteen daarna. "Ik had al in juni beslist om haar te vragen, maar wilde een speciaal moment afwachten om het te doen", vertelt Dennis. "De ploeg van Clémentine had een comfortabele voorsprong, met de laatste sprong zouden ze, zonder grote fouten, sowieso de titel binnenhalen. Haar laatste sprong was net na die van ons. Ik heb de ring meegenomen naar boven, om haar op de begane grond te kunnen opwachten en meteen na haar landing ten huwelijk te kunnen vragen."

Stress

Vlak voor de laatste sprong, die dus 'alles of niets' was voor HayaBusa, zorgde Dennis nog voor wat extra stress bij zichzelf. "Al heb ik de stress voor het aanzoek vrij goed van mij af kunnen zetten. Van zodra ik ring in mijn pak had gestopt, en de rits had dichtgedaan, heb ik een knop omgedraaid en me opnieuw enkel op het springen geconcentreerd. Ik had er ook met niemand over gepraat. Het was pas toen ik terug op de grond mijn teammaten de ring toonde, dat ze wisten van mijn plannen."


Clémentine en Dennis wonen in Wevelgem. Dennis heeft een job bij Defensie, waar hij zich volop op het springen kan concentreren, Clémentine heeft als Française die luxe niet. Zij heeft naast haar topsport nog een job: ze werkt in Ice Mountain in Komen.