Marcel repareerde 40 jaar fietsen

GEWEZEN HERSTELLER RONDT MORGEN KAAP VAN HONDERD

Marcel Pinnoo, samen met schoonzoon André Catry en kleinzoon Xavier Catry in het atelier van de fietsenzaak Capino in de Menenstraat.
Foto Xavier Coppens Marcel Pinnoo, samen met schoonzoon André Catry en kleinzoon Xavier Catry in het atelier van de fietsenzaak Capino in de Menenstraat.
Marcel Pinoo, oud-fietsenhersteller uit Wevelgem mag morgen 100 kaarsjes uitblazen. Veertig jaar heeft hij fietsen gerepareerd. Van de vele concurrenten was nota bene schoonzoon André Catry er een van. "Ik leerde het vak aan mijn schoonvader en begon in 1971 mijn fietsenzaak Capino die nu onze zoon Xavier vandaag uitbaat."

Marcel Pinnoo werd geboren op 5 oktober 1914. "Mijn papa was enkele dagen oud toen zijn ouders samen met de kinderen op de vlucht sloegen voor de Duitsers. Enkele weken later mochten ze gelukkig terugkeren", vertelt dochter Monique Pinnoo (75). Toen Marcel net voor de Tweede Wereldoorlog de stiel van fietsenmaker goed onder de knie had en zijn fietswinkel wou starten, werd hij opgeroepen om mee te vechten aan het front. Dat was van korte duur. Na een schot in de rechterschouder keerde hij huiswaarts. "In het geniep werkte hij dan wat als fietsenmaker, maar hij zou tot 24 juli 1945 moeten wachten om zijn eigen zaak te starten in de Kozakstraat", zegt dochter Monique. "Mijn vader is nog gezond, kan nog goed stappen, maar sinds enkele maanden heeft hij het moeilijk om over het verleden te vertellen. Hij is heel wat vergeten."

Wielertoeristen

Dochter Monique trouwde met André Catry. "Ik was timmerman, maar kluste bij in het weekend in de fietsenzaak van mijn schoonvader. Uiteindelijk starten mijn vrouw en ik wat verderop in de Menenstraat een eigen fietsenwinkel in 1971. Concurrent? Ja, maar eigenlijk ook niet, want het was de opkomst van de wielertoerist en Marcel zag het niet zitten om zich daar nog in te specialiseren. Hij wou liever rustig verder doen zoals hij bezig was in de Kozakstraat", weet André.


Fietsenzaak Capino in de Menenstraat bestaat nog steeds. De naam verwijst naar de families Catry en Pinnoo. De kleinzoon van Marcel, Xavier staat nu in de zaak. "Wij hebben onze zaak uitgebreid en raakten bekend in heel België. De Franse oud-wielrenner Bernard Hinault kwam hier zijn eerste koershelm kopen", blikt de gepensioneerde fietsenhandelaar André terug. Capino is nog steeds sponsor van enkele wielerclubs. Ondertussen verblijft Marcel al tien jaar in het rusthuis. Hij verhuisde vorig jaar naar het nieuw woonzorgcentrum 'Elckerlyc in Wevelgem. Hij werd weduwnaar in 1980 en was 42 jaar getrouwd met Agnes Ghesquiere. Monique is zijn enige dochter.