Leerlingen bakken 250 kilo koekjes

Opbrengst naar Think Pink, als eerbetoon aan overleden juf

Het deeg kleeft behoorlijk aan de vingers, maar een glimlach kan er nog van af bij de leerlingen.
Maxime Petit Het deeg kleeft behoorlijk aan de vingers, maar een glimlach kan er nog van af bij de leerlingen.
Er wordt dezer dagen kwistig gestrooid met bloem en suiker in de Sint-Paulusbasisschool in Wevelgem. Alle leerlingen, een 300-tal zijn er dat, bakken samen 250 kilo koekjes die ze verkopen ten voordele van Think Pink. Ze doen dat als eerbetoon aan juf Lies, die afgelopen augustus overleed aan borstkanker.

"Juffrouw Lies Vervenne was een supersympathieke topcollega", steekt juf Rita D'Haene van wal. "Als we iets wilden organiseren op school, was ze de eerste om te helpen en aan de kar te trekken. Zelfs nadat er drie jaar geleden borstkanker bij haar was vastgesteld, en ze niet meer voor de klas kon staan, bleef ze zoveel mogelijk betrokken bij onze school. Van zodra ze zich goed genoeg voelde, ging ze mee als begeleider op uitstappen, of kwam ze bijvoorbeeld voorlezen op school. Ze wilde niets liever dan zo snel mogelijk terugkeren naar haar derde kleuterklas."

Een leerlinge probeert uiterst geconcentreerd de gebakken koekjes uit de oven te krijgen.
Maxime Petit Een leerlinge probeert uiterst geconcentreerd de gebakken koekjes uit de oven te krijgen.

Positief gebleven

Maar het was haar niet gegund. "Ze is daar open over geweest tegen ons, wanneer het er niet goed meer uitzag. Maar tot de laatste dag is ze positief gebleven, en als er iets te doen was, was ze er enorm graag bij." Eind augustus, enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar, is Lies overleden.


"Ik heb haar nooit gekend", zegt directeur Barbara Buysschaert, die dit schooljaar is gestart in SPWE basis. "Maar ik voelde meteen hoe geliefd ze was bij haar collega's, toen ik hier in het begin van dit schooljaar aankwam. Iedereen was erg aangedaan."

RV

Meteen enthousiast

Het inspireerde directeur Barbara om een volgende actie voor het goede doel aan haar op te dragen.


"Iedereen was meteen laaiend enthousiast over het idee om iets te doen als eerbetoon aan juf Lies." Deze week en volgende week worden er tegen de sterren op koekjes gebakken, zo'n 250 kilogram.


"Alle leerlingen helpen, één of meerdere uurtjes om te bakken en te verpakken", zegt juf Rita. "Van de kleutertjes tot de oudste leerlingen van het zesde."

Juf Lies .
Maxime Petit Juf Lies .

Toffe juf

En de verkoop vlot goed. "We schatten dat we ergens aan 1.000 zakjes zullen geraken", zegt Rita. Deze worden verkocht aan 5 euro per stuk. "We zijn daar zeker héél tevreden over, dit hadden we niet durven verwachten. Dat juf Lies zo geliefd was, zal ongetwijfeld een rol gespeeld hebben in de vlotte verkoop."


Ook het harde werk van de leerlingen gebeurt met liefde. "Juf Lies was héél erg lief en vriendelijk", zeggen Mathiz Berth en Emile Libbrecht. "Het was echt een toffe. Om andere mensen te helpen die borstkanker hebben, proberen we nu zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen."

Grote steun

Bert Debonne, de echtgenoot van Lies, vindt de actie van de school hartverwarmend.


"Sowieso ben ik haar collega's heel dankbaar, want ze zijn haar altijd blijven steunen tijdens haar ziekte. Dat ze dit nu organiseren, betekent echt een grote steun voor mij, en vooral onze twee dochtertjes. Met mijn schoonouders en schoonzus gaan we volgende week nog een paar keer langs om te helpen. Alles wat gedaan wordt om Think Pink, en op die manier ook lotgenoten van Lies, te steunen, helpen we graag aan mee."