Duitse nabestaanden bezoeken Menen Wald

HERDENKING VAN AANLEG GROOTSTE WOI-BEGRAAFPLAATS START VANDAAG

Op de begraafplaats Menen Wald liggen 48.049 gesneuvelden. Hun nazaten worden er dit weekend verwacht voor de herdenking van de aanleg, precies honderd jaar geleden.
Coppens Op de begraafplaats Menen Wald liggen 48.049 gesneuvelden. Hun nazaten worden er dit weekend verwacht voor de herdenking van de aanleg, precies honderd jaar geleden.
Honderd jaar na de aanleg wordt Menen Wald, de grootste militaire en Duitse WOI- begraafplaats van Europa, in de kijker gezet met een grootse herdenking. Heel wat prominente figuren en een honderdtal Duitse familieleden tekenen present.

Menen Wald ligt verscholen in het landelijke gebied op de grens tussen Menen en Wevelgem. De begraafplaats herbergt precies 48.049 gesneuvelden.


"Er rusten niet alleen Duitse soldaten, maar in totaal zo'n 11 nationaliteiten: Fransen, Polen, Denen en Russische krijgsgevangenen", vertelt Lothaire Vanoverbeke van heemkring Wibilinga. "Verder liggen er mannen van adel, een 120-tal piloten en acht vrouwen.

Database

In 2008 publiceerde de heemkring Menen de website Menen Wald met een database van alle personen die er begraven zijn (www.menenwald.be). De daaropvolgende jaren kreeg de heemkring heel wat respons van Duitse families die via de website informatie gaven over hun familieleden die in Menen Wald begraven liggen. Meteen de reden waarom een honderdtal familieleden aanwezig zal zijn op een grootse herdenking vanmiddag om 14 uur in samenwerking met de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsoge (VDK).

Prominenten

Steven Vandeput, minister van Defensie (N-VA) zal samen met de Duitse ambassadeur en 15 andere ambassadeurs aanwezig zijn op de plechtigheid.


Ook Jan Peumans, Vlaams parlementsvoorzitter, gouverneur Carl Decaluwé en de burgemeesters van Menen en Wevelgem tekenen present. "Door Menen Wald in de kijker te zetten, leggen we ook eens het accent op de herdenking van slachtoffers aan beide zijden van het front, waar er in de streek tot nu toe vooral op de kant van de geallieerden gefocust werd. De samenwerking tussen cultuur en onderwijs is bij dergelijke herdenkingen zeer waardevol", vertelt schepen van Cultuur Griet Vanryckegem (N-VA).


Omdat de herdenking heel wat volk naar Menen Wald zal lokken, wordt de Groenestraat éénrichtingsverkeer vanaf de Henri Debrabanderestraat. Menen Wald blijft het hele weekend in de kijker staan.

Programma

Morgen wordt een busrit langs de Duitse frontsite van WOI georganiseerd. En op zondag kan iedereen Menen Wald bezoeken tussen 10 en 12 uur met een gids die verschillende persoonlijke verhalen van gesneuvelden zal vertellen. Tot slot is er nog een tentoonstelling over Menen Wald tot 22 oktober. Daar lezen we het opmerkelijke verhaal van Ulrike Freiman uit Duitsland. Haar grootvader ligt begraven op Menen Wald en diens kleindochter bezoekt het graf nog elk jaar. Zijn biografie heeft ze verwerkt in het boekje 'Und wen Du nicht gestorbe würst'.