"Nederlanders kunnen het West-Vlaams smaken, hoor"

Het Zesde Metaal kijkt aan tegen druk najaar bij onder meer onze Noorderburen

Wannes in het voormalige Café Central in Zwevegem, zijn nieuwe thuisbasis.
Foto Petit Wannes in het voormalige Café Central in Zwevegem, zijn nieuwe thuisbasis.
Zijn eerste liedjes schreef hij nog in het Engels, tot hij in 2001 overschakelde naar het West-Vlaams. En Wannes Cappelle (38) zou nooit nog iets anders doen. "Het klopt gewoon, dat West-Vlaams. Ik krijg er veel beter uit wat ik eruit wil krijgen." En het publiek geeft hem gelijk: afgelopen zomer mocht hij met Het Zesde Metaal Rock Werchter openen, en zijn nummer 'Ploegsteert' prijkte vorige maand op nummer één in de Lage Landenlijst van Radio 1. Intussen wacht ook Nederland.

De cirkel is intussen ook helemaal rond voor Wannes. Na zestien jaar in Antwerpen gewoond te hebben, is hij afgelopen zomer weer neergestreken in West-Vlaanderen. Niet in Wevelgem, waar hij opgroeide. Wel in Zwevegem.

Terug thuis. Maar vertel eens waarom?

"We wilden wat meer ruimte om te wonen, en in een stad moet je daar toch flink wat budget voor vrijmaken. We hebben er even aan gedacht om het een eindje buiten Antwerpen te zoeken, omdat het dan toch wat betaalbaarder wordt. Maar de verkeersproblemen op de ring en aan de Kennedytunnel zouden de reistijd naar West-Vlaanderen, waar mijn ouders wonen, alleen nóg langer maken. En dus zijn we maar meteen helemaal naar West-Vlaanderen getrokken. We gingen ook kijken naar twee huizen in Wevelgem, maar het pand van het voormalige Café Central sprak ons zó aan, dat het Zwevegem geworden is. Op termijn willen mijn vrouw Alda en ik hier wel wat culturele activiteiten organiseren: een optreden, try-out,... Maar voor dat kan, moet hier nog aardig wat verbouwd worden."

Van Antwerpen naar Zwevegem: dat moet toch een grote aanpassing zijn?

"Het is zeker anders. Een mooi voorbeeld: toen ik hier naar de doe-het-zelfzaak ging, kreeg ik meteen een uitgebreide uitleg over de werken die ik wilde uitvoeren. Die supervriendelijke verkoper kwam - bij wijze van spreken - net niet mee met mij naar huis om daar een handje te helpen. Dat is in Antwerpen toch even anders. Laatst kwam ik op straat ook een man tegen, die met courgettes en prei uit zijn tuin op weg was naar een kameraad. We raakten aan de praat, en na afloop ging ik met zijn verse groenten weer naar huis. Wat niet wil zeggen dat we geen Antwerpse pluspunten missen. Daar is gewoon véél meer te doen. Wat ik nog het meeste zal missen aan Antwerpen, is het feit dat alle bandleden van Het Zesde Metaal daar vlak bij elkaar woonden. We reden altijd samen naar concerten en ik vond die momenten in de wagen - wanneer we het echt over koetjes en kalfjes hadden - erg waardevol. Vandaar dat ik me voorgenomen heb om daar in de toekomst bewust tijd voor vrij te maken."

Het Zesde Metaal... Hoe zijn jullie op die naam gekomen?

"Net als de andere toenmalige bandleden heb ik Latijn gevolgd in het College in Menen. Vlakbij had je het VTI, en er waren wel wat van die kerels die een liefje bij ons op school hadden. Die kwamen ze dan na de uren oppikken, met hun brommertjes aan de poort. Ze waren best wel stoer, eigenlijk. Van hun liefjes bleef je beter af. Het Zesde Metaal is eigenlijk een verwijzing naar die gasten. Ik denk dat we ons voor een stuk wat stoerder wilden voordoen dan we eigenlijk waren. Twaalf jaar later hebben we nog altijd dezelfde naam, maar het heeft dus niets te maken met edelmetalen of zesde zintuigen - wat wel eens gedacht wordt."

Even over Bevergem: was dat een eenmalig tv-project, of mogen we meer verwachten?

"Ik ben momenteel samen met Dries Heyneman en Zouzou Ben Chikha (respectievelijk Kurt en Amar in Bevergem, red.) een nieuwe tv-serie aan het schrijven voor productiehuis Lumière. Ik kan er jammer genoeg nog niet veel over vertellen, want hoewel ik hier tegenwoordig toch fulltime mee bezig ben, zit alles nog in een embryonaal stadium. Het zal wellicht nog een drietal jaar duren voor de serie op televisie te zien zal zijn."

Rest er dan nog veel tijd voor muziek?

"Toch wel. Ik neem nu en dan een snipperdag om verder te schrijven voor Het Zesde Metaal. Momenteel zijn we bezig met een project in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. We maken liedjes die bij bepaalde schilderijen passen. In het najaar hebben we ook enkele belangrijke optredens op de agenda staan: in de AB, de Roma, de Vooruit. We trekken ook twee weken naar Nederland, waar we voor het eerst in grote zalen zullen spelen. Ik dacht altijd dat we met het West-Vlaams niet meteen weerklank zouden vinden bij onze noorderburen, maar dat was fout. Mensen komen me daar na optredens toch altijd zeggen dat 'ze d'r toch veel van begrepen hebben, hoor'."

Je hebt ook een boek geschreven, samen met je IJslandse echtgenote?

"Klopt. 'Hoe je een vulkaan kunt blussen' werd uitgegeven door Lannoo. In het boek staan tal van weetjes en grappige feiten over IJsland. Dat Vikings géén helmen met hoorns droegen, bijvoorbeeld. Dat IJslandse kinderen bezoek krijgen van wel dertien verschillende kerstmannen. En als ze niet braaf zijn, dan eet de kerstkat hen op. Enzovoort. We kregen deze week ook de 'Glazen Globe'-prijs, voor het beste aardrijkskundige kinderboek. Heel veel boeken zal je nu niet vinden in dat genre, maar goed. We zijn wel blij met de erkenning. (lacht)"