"Landen tussen ezels blijft nagelbijten"

MARC MEULEMAN (72) BINNENKORT WEER NAAR AFRIKA MET PILOTEN ZONDER GRENZEN

Marc Meuleman bij het Amerikaanse Cessna-vliegtuig, dat de komende jaren ingezet zal worden voor humanitaire hulp in Afrika.
Henk Deleu Marc Meuleman bij het Amerikaanse Cessna-vliegtuig, dat de komende jaren ingezet zal worden voor humanitaire hulp in Afrika.
Piloot Marc Meuleman (72) is gisteren in Wevelgem geland met een Amerikaans Cessna-vliegtuig, dat de komende jaren ingezet zal worden voor humanitaire hulp in Afrika. Marc is zelf al jaren actief voor Piloten Zonder Grenzen, en hij vloog onder meer in Ethiopië, Tsjaad en Congo. "Mijn respect voor de hulpverleners daar is immens groot."

Aviation sans Frontières - Piloten zonder Grenzen (PZG) - is destijds samen opgericht met Médecins Sans Frontières, het bekendere Artsen zonder Grenzen (AZG). "Met de bedoeling dat Aviation sans Frontières het personeel van Médecins Sans Frontières van de ene bestemming naar de andere zou vliegen", legt Marc Meuleman uit. "Piloten zonder Grenzen voert nu nog altijd vluchten uit voor AZG, maar ook voor andere ngo's die van de diensten van PZG gebruik wil maken."


Marc Meuleman was in de jaren 80 al enkele jaren actief als piloot voor ngo's in Ethiopië. "Daarna heb ik 25 jaar voor oliemaatschappijen gewerkt. Ik vloog hun personeelsleden rond in het Midden-Oosten. Toen ik op mijn 65ste met pensioen ging, ben ik mij opnieuw beginnen inzetten voor PZG."

De ezels lopen gewoon over de landingsbaan in Afrika.
Joyce Mesdag De ezels lopen gewoon over de landingsbaan in Afrika.

Enorm respect

PZG vliegt in regio's waar ngo's actief zijn en die vind je uiteraard waar de lokale bevolking in de problemen zit. "Waar er een hongersnood is, bijvoorbeeld, of waar duizenden mensen, op de vlucht voor oorlog, samentroepen in vluchtelingenkampen. PZG vervoert dokters en verplegers, logistieke medewerkers, maar ook medicijnen, schoolboeken ... In de jaren dat ik voor PZG heb gevlogen, heb ik een enorm respect gekregen voor de hulpverleners die zich op het veld inzetten voor de lokale bevolking. Ik heb ooit nog een verpleegster naar een veilige stad moeten vliegen, nadat ze in haar verblijfplaats beschoten was geweest. AZG wilde haar de kans geven even tot rust te komen en verwachtte zelfs dat ze naar huis zou willen komen, maar de vrouw wilde zo snel mogelijk terug verder werken."

Een Pilatus-vliegtuig volgeladen met hulpgoederen.
Joyce Mesdag Een Pilatus-vliegtuig volgeladen met hulpgoederen.

Tweedehands

Door een recente verandering in de wetgeving moest PZG een nieuw vliegtuig aankopen. PZG kreeg de kans een tweedehands Cessna Caravan over te kopen van een Franse organisatie. "Voor 1,6 miljoen euro was het vliegtuig van ons." Marc vloog met het vliegtuig naar Engeland, waar het in het wit werd geschilderd. "Hulpverleningsvliegtuigen zijn altijd wit, om te voorkomen dat ze neergehaald worden. De grijskaki kleur was iets te riskant. Nu moet het vliegtuig nog naar Duitsland, waar er een speciale radio in geïnstalleerd zal worden."

Op de staart van het vliegtuig staat 'Humatarian relief'.
Joyce Mesdag Op de staart van het vliegtuig staat 'Humatarian relief'.

Grootste nood

Waar het vliegtuig precies naartoe gaat, is nog niet duidelijk. "Het zal afhangen van een aantal factoren, waar er op dat moment de grootste nood is, waar er budgetten zijn ... Het zal normaal ofwel Congo, Tsjaad, Mali, Zuid-Soedan of de Centraal-Afrikaanse Republiek worden." Het vertrek is binnen een drietal maanden gepland. "Eerst moet er nog een team piloten opgeleid worden om met dat type vliegtuig te vliegen." Marc gaat daarna nog een week mee naar Afrika. "Om de piloten bij te staan bij hun eerste landing op elke luchthaven. Je mag nog 10.000 vlieguren op je teller hebben, de eerste keer dat je moet landen op een landingsbaan waar ezels, koeien of kamelen de landingsstrook oversteken, is toch nog even nagelbijten."