"Het begon allemaal op vliegveld van Moorsele"

PILOOT VIERT 30 JAAR VLIEGEN MET TOER VAN BELGIË

In Wevelgem ontmoette Björn (rechts) zijn eerste instructeur Jean-Paul Declerck.
XCR In Wevelgem ontmoette Björn (rechts) zijn eerste instructeur Jean-Paul Declerck.
Een knalgele Piper Super Cub steeg gisterenmorgen op vanuit de luchthaven in Wevelgem. In de cockpit zat de 46-jarige Björn Moerman, geboren in Roeselare. Dertig jaar geleden haalde hij alle kranten als jongste piloot van het land. Vandaag is hij een van de 150 Belgische piloten in Dubai waar hij met 's werelds grootste passagiersvliegtuig de Airbus A380 de wereld rondreist.

Dertig jaar vliegen mag best gevierd worden in eigen land. En dus steeg Björn Moerman (46) gisteren met zijn knalgele Piper Suber Cub uit 1954 op vanuit de landingsbaan van Wevelgem om twaalf uur later te landen op het vliegveld waar het allemaal begonnen is, in Moorsele. "Aan mijn eerste vlucht hou ik nochtans geen goede herinneringen over. Ik was amper 4 jaar, niet dat ik er nog veel van weet, maar we vlogen van Moorsele richting Parijs. Het was barslecht weer en de kotszakjes werden goed gevuld", lacht hij.

Björn Moerman toerde gisteren nog eens over het land.
XCR Björn Moerman toerde gisteren nog eens over het land.

Sabena

Sindsdien ging de knul elke week naar een airshow en vloog wekelijks mee met zijn ouders. Tot die ene dag, 1 december 1987. "Ik was zestien en verkende voor het eerst alleen het luchtruim in een Cessna C152. Ik was blijkbaar de jongste piloot van het land en haalde alle kranten."


Sindsdien ging het snel voor de jongeman. Hij had het geluk dat zijn ouders betrokken waren bij de uitbating van het vliegveld van Moorsele. Moerman dropte boven het vliegveld de ene valschermspringer na de andere. In dat ander vliegveld, in Wevelgem, was hij instructeur en leerde er ene Djamila vliegen. "Tijdens de eerste les was het liefde op het eerste gezicht. Ik leerde haar vliegen en ze week niet meer van mijn zijde."


Ondertussen had Moerman zijn opleiding als piloot afgewerkt en vloog hij over Europa. Eerst met pakjes voor DHL, later met passagiers voor Sabena. "Een dieptepunt in mijn leven als piloot was het faillissement van Sabena in 2001. Een jaar later ben ik met mijn vrouw naar Dubai verhuisd. En dat bleek de juiste beslissing."

Zijn eerste vlucht, dertig jaar geleden.
XCR Zijn eerste vlucht, dertig jaar geleden.

Toer van België

Vandaag is Björn instructeur en examinator op de Airbus A380, 's werelds grootste passagiersvlucht met plaats voor meer dan zeshonderd passagiers. Dertig jaar na zijn eerste solovlucht keert Björn even terug naar zijn habitat in Wevelgem en Moorsele. "De kleine luchtvaart bleef me boeien en daarom wil ik mijn jubileum vieren met een toer door België in mijn gele Piper Suber Cub, het toestel waarmee mijn ouders veertig jaar geleden leerden vliegen."


Opstijgen deed hij in Wevelgem, landen in Moorsele. Ertussen vloog hij over de Belgische kust, boven de Antwerpse haven en boven onze Ardennen. "Ik maakte enkele keren een tussenlanding. Hoog en snel vliegen deed ik niet. Met mijn vlucht wou ik zoveel mogelijk mensen warm maken voor het vliegen."


Na zijn promotocht van zeshonderd kilometer ruilde hij zijn Piper weer in voor zijn mastodont, de Airbus A380.