Sint-Lodewijk opent nieuwbouw Louisville

Enkele bewoners van Sint-Lodewijk Wetteren aan het metalen kunstwerk dat onthuld werd.
Didier Verbaere Enkele bewoners van Sint-Lodewijk Wetteren aan het metalen kunstwerk dat onthuld werd.
De vzw Sint-Lodewijk in Wetteren heeft op haar campus in Kwatrecht een compleet nieuwe vleugel in gebruik genomen. De realisatie ervan kostte 12 miljoen euro.

Het Multifunctioneel Centrum en de school was in 1921 de eerste voorziening in Vlaanderen voor kinderen met een motorische beperking. De nieuwe vleugel Louisville is volledig aangepast aan de doelgroep, strekt zich uit over 140 meter aan de Schelde, telt 14 leefgroepen, 72 kamers en een administratieve verdieping. "Het gebouw is een schoolvoorbeeld van aangepaste infrastructuur voor een bijzondere doelgroep. Het is drempelloos, heeft genoeg manoeuvreerruimte voor rolwagens, stootvaste afwerking van wanden en deuren, aangepast sanitair en verzorgingsruimtes, aangepaste hoogten, bedieningselementen en automatisatie, specifiek meubilair en extra bergruimte", weet algemeen directeur Ward Van Hoorde. In de kamers kunnen jongeren volledig zelfstandig functioneren en kunnen ze elke deur zelf openen, ook met een minimum aan spierkracht. Daarnaast zijn er twee grotere studio's ingericht voor leerlingen die uitgroeien. Ze worden begeleid tot zelfstandig wonen. Tijdens de druk bijgewoonde opening werd ook een kunstwerk onthuld. Kunstenaar Sven van Unik-id bouwde een metalen constructie richting Schelde . "In een houten bol kan iedereen die verbonden is met Sint-Lodewijk zijn dromen wegsturen", legt kunstenaar Sven uit. In het water worden de ballen opgevangen en wachten ze op nieuwe dromen. Het was trotse leerling Tiebe die samen met kunstenaar Sven als eerste zijn droom mocht oplaten. Voor de vzw Sint-Lodewijk is de nieuwbouw een belangrijke mijlpaal maar geen eindpunt.


"Na de optrek van het nieuwbouwproject voor de verblijfsfuncties en de verregaande renovatie en herconditionering van de bestaande gebouwen starten we maandag met de werken voor de verbouwing van de feestzaal en de nieuwbouwklassen voor het Buitengewoon Basis Onderwijs. Ook het hoofdgebouw zal verder grondig en ingrijpend worden gerenoveerd", licht voorzitter Hugo Bulté toe. (DVL)