Kersvers minister Koen Van den Heuvel trapt Dikketruiendag op gang

Kersvers minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD1V) trapt in Wetteren de Dikketruiendag op gang.
Didier Verbaere Kersvers minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD1V) trapt in Wetteren de Dikketruiendag op gang.

De nieuwe Vlaamse minister van Milieu Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft in de basisschool van het buitengewoon onderwijs Sint-Lodewijk de 15de Dikketruiendag op gang getrapt. De opvolger van Joke Schauvliege deed dat letterlijk met een klimaatfietstocht met de kinderen. De Dikketruiendag staat dit jaar in het teken van de ‘Klimaatflandrien’. 

Kersvers minister van milieu en omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) trapt in Wetteren de Dikke Truiendag op gang.
Didier Verbaere Kersvers minister van milieu en omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) trapt in Wetteren de Dikke Truiendag op gang.

“Een Flandrien op de fiets, die door weer en wind de auto aan de kant laat staan, vind ik een krachtig beeld van de koppige Vlaming die strijdt tegen de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde. Dikketruiendag is immers meer dan de verwarming een graadje lager zetten. En niet enkel in de scholen. Ook bedrijven en particulieren moeten mee in de strijd: klimaat is een zaak die ons allemaal aanbelangt. Want minder CO2 is dik oké”, zegt de minister op zijn eerste officiële werkbezoek. In de campagne voert weerman en ambassadeur Frank Deboosere het klimaatpeloton aan. Dinsdag is er Dikketruiendag in honderden Vlaamse scholen. 

Didier Verbaere

Sint-Lodewijk

De keuze voor Sint-Lodewijk was niet toevallig. De school doet reeds 15 jaar mee aan de Dikketruiendag maar zet zich ook dagelijks in voor het milieu. “Het is een deel van ons DNA geworden. We zijn een ‘MOS-school’ (Milieu op School) sinds 2011 en promoten het gebruik van de fiets zeer sterk op de campus voor verplaatsingen tussen de verschillende locaties. We hebben een eigen fietsatelier voor de aangepaste fietsen van kinderen met een motorische beperking”, zegt directrice Barbara Drieghe. 

Didier Verbaere
Didier Verbaere

“We organiseren ook wekelijks fietstochten die we koppelen aan zwerfvuilacties. Voor het personeel zijn er speciale voorzieningen met afgesloten fietsstallingen, oplaadpunten voor elektrische fietsen, douches en kleedkamers. Reeds 18 personeelsleden ruilden de auto voor een deelfiets”, somt Barbara Drieghe op. De school fietste vandaag ook naar Vigo, een bedrijf dat orthopedische hulpmiddelen maakt. De leerlingen daagden er de werknemers uit om deel te nemen aan de klimaatfietstocht en deze week duizend kilometer te fietsen tussen huis en werk.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jan de sutter

    Is dat alles wat de nieuwe Minister te doen heeft spelen met de kinderen (hoe zielig)CD§V