Habbekrats krijgt na kwarteeuw eigen stek in loft

Schepen Katrien Claus, Brent Callens (verantwoordelijke Wetteren) en Chris Van Lysebetten.
Foto Didier Verbaere Schepen Katrien Claus, Brent Callens (verantwoordelijke Wetteren) en Chris Van Lysebetten.
Na 25 jaar krijgt jeugdorganisatie Habbekrats een eigen stek in Wetteren. Op 15 september opent De Loft in Overbeke.

Toen de Camino-bende in 1992 het centrum van Wetteren teisterde, probeerde Habbekrats die jongeren een nieuwe wending in hun leven te geven. Habbekrats is een jeugdorganisatie die zich overal in het land inzet voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar, op zoek naar warmte, vriendschap, avontuur en hulp. "We zijn een open organisatie waar iedereen welkom is. We hebben 13 warme huizen ingericht in heel Vlaanderen waar 2.500 jongeren elkaar ontmoeten", zegt stichter en bezieler Chris Van Lysebetten.


Eén van die 13 huizen wordt op 15 september in Overbeke geopend. Wetteren is dan ook één van de pioniersgemeentes waar Van Lysebetten voet aan grond kreeg. "Begin de jaren 90 werd Wetteren geteisterd door de Camino-bende, een groepje jeugdcriminelen dat er plezier in vond om Camino-brommertjes te stelen, de tank leeg te rijden en de brommertjes in de Schelde te kieperen. We streken neer in Wetteren in een oude loods op de Markt en konden het vertrouwen van de bende winnen. We boden hen een ontmoetingsplaats en tijdsbesteding aan. Enkele van die gasten kregen we weer op het juiste spoor. Het was pionierswerk", herinnert Chris zich. Nadien verhuisde Habbekrats enkele malen in Wetteren.


"Dankzij Alain De Laet (CEO Brouwerij Huyghe, red.) kregen we hier onze eigen loft in Overbeke. Hier vinden jongeren een huiselijke sfeer met een open keuken, een zithoek met biljart, een originele kamer en een sportschuur", legt Chris uit. De gemeente Wetteren zorgt met financiële hulp voor de betaling van de werkkrachten binnen Habbekrats.


(DVL)