Grootste crèche officieel open

104 BABY'S EN PEUTERS VINDEN OPVANG IN ZES LEEFGROEPEN

Peuters spelen in één van de zes leefgroepen in De Speelboom.
Didier Verbaere Peuters spelen in één van de zes leefgroepen in De Speelboom.
De grootste kinderopvang van onze provincie opent deze avond officieel. Minister Jo Vandeurzen komt een kijkje nemen in de lokalen waar plaats is voor 104 baby's en peuters en op de benedenverdieping waar 50 kinderen voor en na school terecht kunnen.

Vlaams minister Jo Vandeurzen knipt deze avond het lintje door aan de deuren van het gloednieuwe kinderdagverblijf in de Wegvoeringstraat in Wetteren. De Speelboom en De Boomhut bieden plaats aan 104 kinderen in zes leefgroepen in het kinderdagverblijf en aan 50 kinderen in de buitenschoolse opvang. Een dertigtal personeelsleden en enkele studenten houden toezicht. De eerste kindjes konden er al in juni terecht.

Directeur Tim Maenhout met twee verzorgsters van De Boomhut, de buitenschoolse kinderopvang.
Didier Verbaere Directeur Tim Maenhout met twee verzorgsters van De Boomhut, de buitenschoolse kinderopvang.

Al 100 kinderen

"We hebben nu al dagelijks 100 kinderen in de opvang en we wachten op subsidies voor de aanwerving van extra personeel zodat we de maximumcapaciteit van 104 kunnen benutten", zegt directeur Tim Maenhout.


In het gebouw met een oppervlakte van 1.680 vierkante meter staat alles in het teken van het welzijn van de kinderen. Naast de zes leefgroepen waar de kinderen overdag verblijven, sanitaire ruimtes en burelen is er ook ruimte voor creatieve ateliers en een lokaal waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Kunstenaar Pieter Gaudesaboos maakte een kleurrijke tekening over de 60 meter lange gang. "Het hele gebouw werd ontworpen als één grote ontdekkingsplek voor de kinderen. Buiten wordt zo snel mogelijk de tuin aangelegd. Er is een overdekte speelruimte en we hebben plannen voor een avontuurlijke tuin. Er werd een project met crowfunding opgezet maar dat was geen groot succes. Toch doen we er alles aan om de buitenomgeving zo snel mogelijk aan te pakken", aldus Tim.

Rustige omgeving

"De grote troeven van dit gebouw zijn de rustgevende omgeving. De grootte en de capaciteit van opvang is ook een verzekering naar de toekomst dat de continuïteit voor vele tientallen jaren verzekerd is. Het gemeentebestuur van Wetteren mag in beide handen wrijven met dit project. Het aanbod van opvang is hier ook inkomensgerelateerd. De laagste inkomens betalen 1,56 euro per dag. De rijke tweeverdieners tot 30 euro per dag. En we zijn meer dan enkel een opvang. We voeren een sociale controle uit naar kwetsbare gezinnen, kansarmen, sturen ouders door naar bepaalde instanties voor hulp en zorgen zelfs voor de eerste taalopvoeding in het Nederlands van buitenlandse kinderen", besluit Tim.


Sint Jozef kreeg in 2012 groen licht en 1,8 miljoen euro subsidies van de hogere overheid voor de bouw van een nieuwe kinderdagverblijf. De vzw Sint Jozef zorgde zelf voor 1,5 miljoen bijkomende fondsen en bouwde een gloednieuw en duurzaam gebouw aan de Scheldeoevers in de tuin van de school. Daarnaast openden ze ook al Trudeken, een opvang aan de Sint Gertrudis basisschool.