Grond kopen, kasteel gratis erbij

HERMAN GOVAERT KOOPT SPOOKKASTEEL VOOR 1,35 MILJOEN EURO

Dit kasteel van Moulbaix is nu eigendom van Herman Govaert.
Jonathan Naert Dit kasteel van Moulbaix is nu eigendom van Herman Govaert.
Herman Govaert uit Serskamp is de nieuwe eigenaar van het spookkasteel Moulbaix in Ath. Eigenlijk kocht hij het domein voor de landbouwgrond, om zijn boomkwekerij uit te breiden, maar het kasteel kreeg hij erbij. "Ik ga er niet wonen, maar wil het wel restaureren", zegt hij.

Het vervallen kasteel in neo-Tudorstijl en de bijbehorende gebouwen, bossen en landbouwgrond op een domein van 54 hectare werden woensdag openbaar verkocht voor 1,35 miljoen euro. Niet Walter Govaert, zoals sommige media gemeld hadden, maar wel zijn broer Herman is eigenaar geworden van het gebouw uit 1860. Zijn bod was net iets hoger dan dat van Eric Domb, de gefortuneerde eigenaar van dierenpark Pairi Daiza. "Ongeveer 40 procent van onze tuinbouwgrond ligt al in Henegouwen. Het is amper een uurtje rijden van Serskamp en de grond is er half zo duur als in Vlaanderen", legt Herman uit. Naast een tuinbouwbedrijf heeft hij, samen met enkele familieleden, ook bouw en restauratie-, schoonmaak- en een rits andere bedrijven. "Woensdag reed ik naar Ath om een bod te doen op de landbouwgrond van het kasteeldomein. We kochten het aan voor een kleine 1,35 miljoen euro. Dat is een koopje in vergelijking met landbouwgrond in Vlaanderen. Het kasteel op het domein kregen we er gewoon bij, want niemand was geïnteresseerd in het vervallen gebouw." De restauratie van het kasteel kan gemakkelijk 7 miljoen euro kosten.

Het gebouw staat al zes jaar leeg, maar is nog gemeubeld.
Bestarns Het gebouw staat al zes jaar leeg, maar is nog gemeubeld.

Spookverhalen

Nochtans is het gebouw zeer in trek bij spokenjagers. Sinds gravin 'd Ursel in 2009 overleed, is het nu nog bemeubelde kasteel onbewoond. Op de website 'The Ghosthunter' staan allerlei spookverhalen van bezoekers. "Iedere nieuwe eigenaar is weggevlucht uit het kasteel Moulbaix. Er zijn al drie zelfmoorden gebeurd en al twee keer is een kind vermist en nooit teruggevonden, ondanks het dreggen in vijvers en beken. Een inbreker is er na zes weken dood gevonden, midden op de trap, en een fotograaf is er van de trap geduwd en maakte een flinke smak.


Maar die verhalen schrikken de nieuwe eigenaar niet af. "Met onze bedrijven gaan we het kasteel uiteraard wel in eer houden voor het nageslacht en op termijn ook restaureren. En ik ga er ook niet wonen", lacht Herman. Op de sociale media wordt wel al de draak gestoken met de nieuwe stek van Govaert. Op een foto werden al volop vliegtuigen op het dak van het kasteel geplaatst. Net zoals op de feestzaal Gowalt van broer Walter in Wetteren.