Eerst gaan werken, dan pas naar de koers

De start van de derny op de Zeshoek.
Didier Verbaere De start van de derny op de Zeshoek.
Oliver Naesen heeft gisteren het dernyfestival van Wetteren gewonnen, maar het duurde tot na 17 uur voor zijn prestaties door het grote publiek werden gezien. Eerst gaan werken, dan naar de koers. Er kwam 7.000 man opdagen.

Het criterium achter brommertjes, georganiseerd door Wielerclub Wetthra, kampt met een gebrek aan belangstelling. Tijdens de eerste twee races was er nauwelijks volk op het parcours. Een gebrek aan echte vedetten zal mee aan de basis liggen. Pas na 17 uur kon je op de koppen lopen. Sfeer was er wel. Zo mag café Eeminck in de Eeminckstraat zich stilaan de officieuze startplaats noemen. Jaar na jaar verzamelen de renners er voor ze naar het startpodium rijden. En dat weten vele honderden wielerfans ondertussen ook. Oliver Naesen tapte er met moeite toch een geslaagde pint.


Op het parcours zorgden de Dernyboys voor de ambiance. Sinds vorige editie zijn ze een officiële fanclub van renner Antoine Gaudillat. "Via het management haalden we hem dit jaar opnieuw naar Wetteren", zegt Giovanni D'Hondt.


In de bocht aan de Van Cromphoutstraat en de Kattestraat zorgden fans voor een eerbetoon aan Iljo Keisse. De bocht kreeg intusen zijn naam. "Geen idee waar dat vandaan komt. Ik drink er telkens een pint en reed er ooit Jasper De Buyst uit de wielen. Misschien heeft het daar iets mee te maken", bedenkt de Etixx-renner uit Gent.


Aan de eindmeet was het tegen 19 uur drummen. Ook wereldkampioenen veldlopen Leon Schots en Erik De Beck waren present. "(DVL)

Fans voor streekrenner Oliver Naesen.
Didier Verbaere Fans voor streekrenner Oliver Naesen.
Oliver tapt een pint voor de start.
Didier Verbaere Oliver tapt een pint voor de start.