Topacteurs in 'Marie-Antoinette'

ZONDAG STARTEN AL REPETITIES VOOR OPENLUCHTSPEKTAKEL

Maria De La Cruz
Openluchtspektakel Marie-Antoinette in kasteel De Merode wordt hét culturele evenement in onze regio. Naast tweehonderd zangers, acteurs, muzikanten en dansers treden de topacteurs Sasha Rosen, Mark Tijsmans, Ann Van den Broeck en Anne Mie Gils op.

Het massaspektakel zal plaatsvinden tegen het decor van het middeleeuwse kasteel van prins Simon de Merode, op een drijvend podium. "Voor dit spektakel wilden we echt een goede combinatie tussen professionele mensen en mensen die graag toneel spelen, zingen en dansen voor het plezier. Net dat gaat Marie-Antoinette zo goed maken", zegt een trotse en enthousiaste regisseur Luc Stevens. "We zijn zo blij dat we vier acteurs uit de Vlaamse musicaltopcast hebben kunnen strikken. Sasha Rosen die zelf in Westerlo woont, speelt mee. Zij vertolkt prinses De Lamballe, de beste vriendin van Marie-Antoinette", legt Luc Stevens uit. "Mark Tijsmans vertolkt de rol van Balthasar De Merode, die de hofmeester was bij de ouders van Marie-Antoinette. Dan hebben we Anne Mie Gils, die de Keizerin Marie-Theresia zal spelen. Ze is een weduwe en loopt altijd in zwarte kleding rond. Zij is niet echt de liefste van de personages", lacht de regisseur.


"Dé hoofdrol van Marie-Antoinette zal Ann Van den Broeck spelen. In het begin is zijn nog een lief meisje dat van niks weet en voor alles open staat. Maar haar personage verandert enorm vanwege de dingen die ze meemaakt in haar leven. Zo sterven haar kinderen en sterft ze uiteindelijk zelf aan de guillotine", legt Luc Stevens uit. Er is ook nog een vijfde hoofdrol die een bekende persoon zal vertolken, maar die naam is nog niet bekend. Naast de vijf bekende musicalsterren, speelt opkomend talent mee. "Vier jongeren die al in Vlaamse musicals geschitterd hebben en die pas afgestudeerd zijn aan de musicalschool in Tilburg", vertelt de regisseur. Die vier jonge talenten zijn Lotte Stevens, Ruben Van Keer, Floris Devooght en Michiel De Meyer.


Zondag beginnen de eerste repetities. Momenteel wordt volop genaaid aan de kostuums en krijgt het decor vorm. Zo is een hele ploeg bezig om een drijvend podium op het water te bouwen. "Het gaat héél spectaculair worden.Ik ben al een hele dikke biografie van Marie-Antoinette aan het lezen, want het is toch wel altijd fijn om met een beetje achtergrond aan een rol te beginnen", zegt actrice Ann Van den Broeck. "Het kasteel is echt prachtig", vindt Mark Tijsmans. "Ik heb al een goede rondleiding van prins Simon de Merode gehad en ik ben twee jaar geleden naar De Merodes komen kijken. Ik wist direct dat ik wilde meespelen toen Luc Stevens me de vraag stelde. Bovendien speel je samen met tweehonderd andere acteurs, zangers en dansers in de open lucht. Zoiets heb ik nog nooit gedaan en dat op zich is al één grote uitdaging."


Voor de Westelse Sasha Rosen zal Marie-Antoinette een beetje thuiskomen zijn. "Ik woon op vijf minuutjes van het kasteel én ik mag in mijn eigen gemeente spelen: dat is geweldig", lacht ze. "Twee jaar geleden speelde ik al mee in De Merodes en ik vond dat toen een fantastische ervaring. In het begin had ik wat schrik om met zoveel figuranten te spelen, maar de sfeer tijdens De Merodes was waanzinnig goed en het viel zo goed mee dat ik direct opnieuw in een stuk van Luc Stevens wil spelen. Die man is echt zo goed in zijn vak", zegt Sasha. "Bovendien gaat het nu nog spectaculairder worden."


Kaarten zijn te koop op de website www.historalia.be of bij de dienst Toerisme in het gemeentehuis van Westerlo. Tickets kosten tussen 25 en 33 euro. Al achtduizend tickets zijn verkocht.

Maria De La Cruz