Ga naar de mobiele website
^ Top

Schooldirecteur vraagt vrijspraak

PLEIT ONSCHULDIG AAN ONOPZETTELIJKE DODING

De voormalige schooldirecteur Ed V.
Maria De la Cruz De voormalige schooldirecteur Ed V.
De vrijspraak voor de onopzettelijke doding van Sara Collaer (27). Dat vraagt gepensioneerd schooldirecteur Ed V. uit Geel. Volgens zijn advocaat was het slachtoffer mogelijk al van de fiets van haar vriend gevallen, nog vòòr V. de tweewieler aanreed. "Zo'n zware hoofdwonde door van de fiets te vallen?", trekken nabestaanden de versie van V. in twijfel.

30 januari 2014. Van die dag dateren de feiten. Slachtoffer Sara overleed pas acht maanden nadien, na een ellenlange coma. Een vreselijk gevolg van het verkeersongeval op de Zammelseweg in Geel. Over wat er zich precies op die bewuste donderdagnacht heeft afgespeeld, heerst nog altijd onduidelijkheid. "Telkens als ik mij over deze zaak buig, komt er alleen maar meer twijfel naar boven. Het grote mysterie is de verwonding van Sara, het slachtoffer. Ze had enkel een hoofdwonde, terwijl ze volgens het eerste deskundige verslag 18 meter verder weggeslingerd zou zijn nadat mijn cliënt haar had aangereden met de zijspiegel van zijn auto. 18 meter over het beton en geen enkele schaafwond of breuk? En zò ver door met haar hoofd tegen een spiegel te botsen? Dat klopt niet, het is allesbehalve logisch", pleitte meester Jos Van der Velpen gisteren tijdens de correctionele zitting.


Ed V. kreeg eerst van de politierechter een celstraf van zes maanden effectief opgelegd, een rijverbod van twee jaar en drie maanden effectief en een geldboete van 18.300 euro effectief. Tegen dat vonnis ging hij in beroep. Gisteren werd het behandeld. De beklaagde heeft eerst zelf een tweede deskundige aangesteld om een nieuw verslag op te maken. "Er is een aanrijding gebeurd tussen de auto en de fiets. Maar is het mogelijk dat het slachtoffer al ten val was gekomen vòòr de aanrijding met de fiets en ze op die plaats gevonden is? Het slachtoffer was net zoals haar vriend, die met de bewuste fiets reed, en net zoals de vriend die er als derde bij was, in beschonken toestand. Volgens een getuige kon de vrouw op het zitje van de fiets er elk moment afvallen", vervolgde de advocaat.

Slachtoffer Sara.
Repro SPK Slachtoffer Sara.

Geen herinneringen

"Het pijnlijke in heel dit verhaal is dat de getuigen, de vriend van het slachtoffer die met de fiets reed en hun kameraad, allebei een heel warrige verklaring afgelegd hebben en zich zo goed als niets meer herinneren van die avond. Omdat er zoveel onzekerheid is, ben ik verplicht om de vrijspraak te vragen voor de onopzettelijke doding. Over het vluchtmisdrijf bestaat geen enkele twijfel. Mijn cliënt had moeten uitstappen. Punt, andere regel."

Zus Sofie Collaer met moeder Hilde D'Hertog.
Jolien Boeckx Zus Sofie Collaer met moeder Hilde D'Hertog.

Zelfde straf

De aanklager vond dat de feiten wel bewezen zijn en vroeg gisteren om minstens de straf van de politierechter te bevestigen. Ed V. nam op het einde van de zitting zelf nog even het woord. "Het spijt me dat ik Sara en haar familie zoveel leed heb aangedaan. Ik geef toe dat ik had moeten terugkeren en uitstappen. Dat blijf ik mezelf schuldig nemen, voor de rest van mijn leven."


Op 16 maart volgt het vonnis. De nabestaanden van Sara Collaer hopen dat de zaak zo snel mogelijk afgerond wordt. "Het is nu al drie jaar geleden. Zolang de zaak niet afgesloten wordt, kunnen wij ons verdriet geen plaats beginnen geven", zegt zus Sofie Collaer. "Als de beklaagde uitgestapt had, was dit hele gedoe nu niet nodig geweest. Wat we nu allemaal te horen krijgen, maakt het nog extra moeilijk om dragen. Als Sara gewoon van de fiets gevallen zou zijn, kon ze toch niet zo'n zware hoofdwonde opgelopen hebben?"Meld een bug