Grootste drugsvangst ooit in Zuiderkempen: 22 kilo heroïne en cannabis gevonden in sociale woning

De buit: 22 kilo heroïne en cannabis, 75.000 euro cash en luxe-artikels zoals uurwerken.
Foto Politie Zuiderkempen De buit: 22 kilo heroïne en cannabis, 75.000 euro cash en luxe-artikels zoals uurwerken.
De lokale politie Zuiderkempen heeft gisterochtend bij een inval in Zoerledorp de grootste drugsvangst ooit in de politiezone gedaan. In een sociale woning werd zo'n 22 kilo heroïne en cannabis gevonden, met een waarde van ongeveer 800.000 euro. De hoofdverdachte, een 32-jarige Nederlandse Irakees, zit in een cel in Nederland, zijn echtgenote werd opgepakt.

De inval, waarbij zo'n vijf agenten van de lokale politiezone Zuiderkempen en één drughond van de federale politie werden ingezet, gebeurde naar aanleiding van een onderzoek rond hangjongeren aan het gemeentehuis van Westerlo.

"Al een hele tijd hangen ze rond aan het Kasteelpark, en buurtbewoners meldden ook dat ze drugs gebruiken. Op vraag van de burgemeester hebben we daar actief toezicht gehouden, wat nu resulteert in één groot dossier", vertelt korpschef Cris Wandelseck. Wat precies het verband is tussen de hangjongeren en de inval in Zoerle-Parwijs, kan omwille van het geheim van het onderzoek, dat door politie Zuiderkempen nog wordt verdergezet, nog niet worden bekendgemaakt.

Nederlandse Irakees (32)

De inval van de politie in Zoerledorp gebeurde gisterenochtend in de sociale woning van een 32-jarige Nederlandse Irakees. De politie vond er ongeveer 22 kilogram heroïne en cannabis, ter waarde van zo'n 800.000 euro. "Daarnaast werd er ook ongeveer 75.000 euro aan cash geld gevonden en luxe-artikels zoals uurwerken. De hoeveelheid drugs kan nog wat variëren, want we hebben slechts een ruwe schatting gemaakt. Het is wel sowieso de grootste drugsvangst ooit in pz Zuiderkempen", vervolgt Wandelseck. De hoofdverdachte zit momenteel in een cel in Nederland. Zijn echtgenote werd opgepakt.

Rustige straat

Buurtbewoners reageren geschrokken. "Ik weet dat er in het verleden iemand uit deze straat is veroordeeld voor drugsgerelateerde zaken, maar voor de rest is de straat erg rustig. Er is nooit overlast, dus zo'n grote vangst had ik hier niet verwacht." Een andere buurtbewoner bevestigt dat de straat geen bedenkelijke reputatie heeft. "Je verwacht zoiets niet in een dorpje als Zoerle-Parwijs. Al heb ik af en toe hier wel een dure wagen met een Nederlandse nummerplaat zien staan. Maar goed, dat hoeft niet per se die persoon geweest te zijn."

Een andere bewoner reageert minder verrast. "Hier verschiet ik eigenlijk niet van. Er woont hier best veel raar volk."