Broer en zus starten restaurant

CHEF-KOK THIJS VERVLOET WERKTE IN HOF TER HULST EN IN 'T ZILTE

Vlnr: Thijs, Lore, Raf en Sofie in de keuken.
Maria De La Cruz Vlnr: Thijs, Lore, Raf en Sofie in de keuken.
Chef-kok Thijs Vervloet (25) opent vandaag samen met zijn zus Sofie (36) restaurant Colette in Westerlo, in hun ouderlijke huis aan de Sint-Lambertusstraat. "In dit huis heb ik de culinaire genen van mijn grootmoeder Colette geërfd", zegt de kok. De klanten eten met het zilveren bestek van Thijs' oma,die thuis feesten organiseerde. Thijs werkte voordien als sous-chef voor sterrenchef Viki Geunes in 't Zilte.

In het ouderlijk huis van Thijs en Sofie is al kookgeschiedenis geschreven. Vroeger woonde grootmoeder Colette Leemans er, de dochter van Anna Holemans. Zij was de vaste kok van prinses de Merode. Moeder en dochter bereidden jaren geleden samen verscheidene communie- en verjaardagsfeesten in het huis voor. Zo zette de jonge Thijs zijn eerste stapjes in de culinaire wereld.


Na zijn opleiding aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde begon Thijs zijn professionele carrière als maître d'hôtel en sommelier in restaurant Hof Ter Hulst in Hulshout. Hij groeide nadien door als kok. Vervloet werkte vervolgens in het twee sterrenrestaurant L'Atelier de Joël Robuchon in Parijs, startte met chef Johan Segers van 't Fornuis in Antwerpen samen restaurant Te Kook in Antwerpen op en werd tot slot sous-chef en rechterhand van sterrenchef Viki Geunes in 't Zilte in Anwerpen.


Thijs Vervloet zet nu weer een nieuwe stap. "Mijn droom is altijd geweest een eigen zaak op te starten. Ik ben in mijn familie beginnen rondhoren wie het zag zitten om mee te doen", zegt Thijs. Zus Sofie doet mee. "Ik heb totaal geen ervaring in de horeca, maar ik was wel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Mijn broer en ik hebben een zeer goede band, ik zag het zeker zitten om mee te bouwen aan zijn droom", reageert Sofie.

Een toen nog piepjonge oma Colette met haar ouders. Colettes moeder Anna was de vaste kok van de prinses de Merode.
Maria De La Cruz Een toen nog piepjonge oma Colette met haar ouders. Colettes moeder Anna was de vaste kok van de prinses de Merode.

Vriendin

Naast de broer in de keuken en de zus in de zaal, werken nog twee mensen mee. Thijs' vriendin Lore Leys, die eerder ook bij 't Zilte aan de slag was, staat met Sofie mee in de zaal en Raf Vervecken wordt de sous-chef in de keuken.


Omdat panden huren of kopen nogal veel geld kost, klopten Sofie en Thijs aan bij hun moeder die in het huis van grootmoeder Colette woont. "Vroeger hadden we al eens lachend gezegd dat we in haar huis perfect een restaurant zouden kunnen beginnen", vervolgt Sofie. Dat 'lacherige' idee is nu werkelijkheid geworden. "Onze moeder woont nu nog wel in het huis, maar ze heeft al haar spullen verhuisd naar de bovenste verdieping. Zo konden wij beneden een restaurant uitbouwen. De zaal van ons restaurant was enkele maanden geleden nog de living van onze mama en de keuken van Thijs was vroeger een wasplaats", vertelt Sofie. "We vinden het echt super leuk dat we deze kans krijgen en dat mama haar privacy opoffert voor onze droom", gooien broer en zus een bloempje.


In het restaurant vind je verwijzingen naar de culinaire geschiedenis van het huis. Zo eet je er met het zilveren bestek van bomma Colette. "We vonden dat bestek zo mooi. Uiteraard was het niet uitgebreid genoeg en daarom zijn we naar Parijs gereden. Daar zochten én vonden we hetzelfde bestek", zegt Sofie trots. "De combinatie van het huiselijk gevoel, de culinaire geschiedenis van bomma Colette, haar bestek en ga zo maar door, moet het gevoel van tijdloos klassiek tafelen compleet maken."


"Ik streef ernaar om een Franse, klassieke keuken te brengen waar iedereen naar verlangt. Zo laat ik de mensen genieten van smaken die we bijna vergeten zijn, zoals een soufflé", voegt chef-kok Thijs toe.


Restaurant Colette opent vanavond de deuren. Het restaurant is geopend op maandag, donderdag, vrijdag en op zondag voor lunch en diner. Op zaterdag is enkel diner mogelijk. Voor reservaties en meer info: www.restaurantcolette.be. Voor het diner op zaterdag is het restaurant al volzet tot in april.

De gevel van de ouderlijke woning, nu restaurant Colette.
Maria De La Cruz De gevel van de ouderlijke woning, nu restaurant Colette.