"Sofie was de enige die Marthe kon redden. Maar ze liet haar sterven"

26-JARIGE VROUW KRIJGT 15 JAAR CEL VOOR MOORD OP PASGEBOREN BABY

Sofie H. aan de rechtbank van Turnhout.
Archieffoto Ton Wiggenraad Sofie H. aan de rechtbank van Turnhout.
De 26-jarige Sofie H. uit Westerlo moet 15 jaar naar de gevangenis voor de moord op haar pasgeboren baby Marthe. Volgens de rechtbank heeft ze alles vooraf gepland. "Sofie heeft 6 à 12 minuten de tijd gehad om zich te bedenken, maar dat heeft ze niet gedaan", motiveert de rechter de voorbedachtheid.

Vanaf het moment dat Bjorn D.W. op 13 juli 2014 zijn pasgeboren dochtertje dood aantrof in de wc-pot, schreeuwde Sofie H. haar onschuld uit. Haar advocaat pleitte vorige maand onschuldig. Niet alleen voor moord, maar ook voor doodslag. "Sofie dacht dat ze een miskraam had", klonk het excuus. Maar in plaats van de gehoopte vrijspraak krijgt ze een gevangenisstraf van 15 jaar. De moordenares verroerde geen vin tijdens het aanhoren van het vonnis. Schijnbaar emotieloos verliet ze achteraf het gerechtsgebouw.

Opzettelijk niets gedaan

Rechter Willemijn Verhoeve benadrukte in haar vonnis dat Marthe geen veel te vroeg geboren foetus met een levensbedreigende aandoening was, maar een perfect levensvatbare baby na een zwangerschap van 39 weken. De rechter motiveerde ook uitvoerig waarom er sprake is van moord. "Je hoeft niet actief iemand te doden om van doodslag te kunnen spreken. Je kan ook passief doden: niets doen opdat de andere zou sterven. Ook Sofie H. heeft opzettelijk niet gehandeld. Zo heeft ze haar baby bewust laten sterven", aldus rechter Willemijn Verhoeve. "Het kind lag ondersteboven in de wc-pot. Iedereen weet dat dergelijke houding levensbedreigend is en dat je een baby zo snel mogelijk uit zo'n benarde situatie moet bevrijden."

Leugens

De rechter haalde in het vonnis ook de vele leugens aan die H. tijdens haar zwangerschap heeft verteld. Tegen haar vriend vertelde ze eerst dat ze een abortus had laten uitvoeren. Toen hij nadien merkte dat ze toch (nog) zwanger was, beweerde ze dat het om een nieuwe zwangerschap ging, maar dat de foetus geen kans op overleven had. Tegen vriendinnen vertelde ze dat ze het kind zou laten weghalen omdat er iets mis was met de hersenen van haar foetus. "Ze raakte zodanig verstrikt in haar eigen leugens dat ze geen andere optie meer had dan het kindje te laten sterven", motiveert de rechtbank de voorbedachtheid. "Haar besluit stond minstens vast op het moment dat ze de baby lichtjes heeft opgetild uit de wc-pot, maar vervolgens in dezelfde positie heeft teruggelegd. Het kindje heeft 6 à 12 minuten geleefd. Sofie heeft evenveel minuten tijd gehad om zich te bedenken, maar heeft dat niet gedaan."


De rechter tilt bijzonder zwaar aan de kindermoord en de gruwelijke doodstrijd die baby Marthe heeft moeten doorstaan. "Het pasgeboren slachtoffertje kende een gruwelijke dood. Tijdens de eerste en enige minuten van haar leven bevond ze zich met haar hoofd in een toiletpot, terwijl ze langzaam aan het stikken was. De enige die haar kon redden, was haar moeder. Maar die liet haar sterven."

Nieuw dochtertje

Behalve de gruwel van de feiten, houdt de rechtbank bij de strafmaat ook rekening met jonge leeftijd van Sofie H.


"Al was ze ondanks die jonge leeftijd al eens eerder moeder geworden. Er is ook een verhoogd risico op het plegen van een nieuw misdrijf", aldus nog rechter Verhoeve.


Vijftien maanden geleden kreeg Sofie H. nog een dochtertje bij haar nieuwe partner.