"Nog nooit zoveel verwaarloosde honden"

DIERENASIEL UNCO-JERRY ZOEKT NIEUWE THUIS VOOR ZEVEN VIERVOETERS

De pels van de Shih Tzu Tashi-Mux was zodanig aangetast, dat er niets anders op zat om zijn vacht weg te scheren. Ook zijn oogje was aangetast door het vuil.
Repro De La Cruz De pels van de Shih Tzu Tashi-Mux was zodanig aangetast, dat er niets anders op zat om zijn vacht weg te scheren. Ook zijn oogje was aangetast door het vuil.
Het aantal verwaarloosde honden dat dierenasiel Unco-Jerry binnenkrijgt, loopt de spuigaten uit. Afgelopen week kwamen er maar liefst zeven aan hun lot overgelaten viervoeters binnen. Vroeger kon je het aantal voor een jaar op minder dan een hand tellen, nu zijn het er al twaalf op een half jaar tijd. "Haal alsjeblief geen hond in huis als je financiële problemen hebt", smeekt het asiel.

Nero, Tashi-Mux, Tommy, Jopke, André, Bengo en Jefke: stuk voor stuk lieve hondjes, maar allemaal verwaarloosd door hun baasjes. De twee eerste in het rijtje, een Yorkshire en een Shih Tzu, verbleven bij hetzelfde baasje in erbarmelijke omstandigheden. Allebei zwommen ze in hun eigen pels. "We zagen amper dat het hondjes waren, zo erg was het met hun vacht gesteld", zegt hondenverzorgster Myriam Geeraerts van het Westelse dierenasiel Unco-Jerry. "Vier uur zijn we beziggeweest om de hondjes van hun overtollige haren te bevrijden. Van alle pels die we bij elkaar hadden, kon je bijna nog eens twee hondjes maken." Van Tashi-Mux, de Shih Tzu, was een oogje zelfs aangetast door de bacteriën van haar eigen uitwerpselen en etensresten. "De honden leefden in verschrikkelijke omstandigheden. Ik ben blij dat het OCMW ons gecontacteerd heeft om de dieren daar weg te halen. Nog wat langer en ze overleefden het niet", zegt Geeraerts.


Een ander extreem geval is de Cavalier King Charles Tommy. De vacht van een Cavalier is wit met bruine vlekken. Niet zo bij Tommy, want zijn pels zag zwart van het vuil en de vlooien. "De beestjes waren de vacht van Tommy letterlijk aan het bewerken. Overal op zijn lichaam kampte hij met haaruitval", getuigt Geeraerts. De dierenarts moest eerst alle vlooien verwijderen en nadien alle beschadigde delen vacht weghalen om Tommy weer een normaal leven te kunnen geven. Boerenfox Jefke, een ander slachtoffer, kende zelfs geen mensen. Hij had altijd opgesloten in een hok geleefd.

Chihuahua Jopke.
Repro De La Cruz Chihuahua Jopke.

Van kwaad naar erger

Geeraerts schrikt ervan hoe mensen hun hond behandelen. "Het gaat van kwaad naar erger. De voorbije jaren kregen we ook wel eens verwaarloosde honden binnen, maar dan spraken we over hooguit twee gevallen per jaar. Het laatste half jaar hebben we er al twaalf binnengekregen", zegt de hondenverzorgster. De medewerkers van Unco-Jerry merken dat de oorzaak van de verwaarlozingen meestal bij financiële problemen ligt. "Dikwijls willen mensen die problemen hebben een hondje voor wat gezelschap. Maar eens ze er eentje hebben, beseffen ze dat ze eigenlijk geen geld hebben om hun dier te verzorgen", legt Geeraerts uit. De hondenverzorgster heeft daarom een duidelijke boodschap voor iedereen: "Als je het financieel niet zo breed hebt, neem dan alstublieft geen hond in huis, want uiteindelijk worden zij de dupe van jouw problemen."

Boerenfox Jefke.
Repro De La Cruz Boerenfox Jefke.

Nieuwe thuis

De zeven verwaarloosde hondjes zoeken nu een nieuw en warm nest. Vanaf volgende week kunnen ze geadopteerd worden. Meer informatie: www.dierenasiel-uncojerry.be.