"Eén liveshow en 't is gedaan... Dacht ik"

BERT LIEVENS VERBAAST ZICHZELF MET FINALEPLAATS 'THE VOICE'

Bert Lievens staat vanavond in de finale van The Voice, maar zenuwen? Nee hoor.
Vanderveken Bert Lievens staat vanavond in de finale van The Voice, maar zenuwen? Nee hoor.
Wedden dat de winnaar van The Voice van Vlaanderen vanavond uit de Kempen komt? Met Luka Cruysberghs (16) en Bert Lievens (33) hebben er van de vier finalisten twee Kempische roots. Luka, uit Oevel afkomstig, verhuisde naar Wijgmaal, maar Bert woont al z'n hele leven in Tongerlo. "Men spreekt vaak over het Limburggevoel, maar er heerst ook een leuk Kempengevoel", zegt Bert.

Tijdens de blind auditions blies Bert de jury omver met het energieke metalnummer 'Run to the Hills' van Iron Maiden. Bert schopte het uiteindelijk tot de finales onder de vleugels van zijn coach Natalia, die zelf ook afkomstig is uit de parel der Kempen. Vanavond zal 'Team Natalia' dus ook een beetje 'Team Kempen' zijn. Nochtans was Bert initieel niet


erg happig om deel te nemen.

Lokale bandjes

"Mijn gitarist had dat voorgesteld, maar ik wist niet wat mij te wachten stond", doet Bert zijn verhaal. "Ik ben uiteindelijk overtuigd geraakt omdat ik zo wat zou kunnen bijleren."


Bert draait al zo'n tien jaar mee in de muziekwereld. Tot twee jaar geleden speelde hij bij de lokale bandjes Crooked en Fenix. Momenteel verzorgt hij enkel de vocals bij die laatste, een coverband die vooral rock en metal brengt. "Pas tijdens mijn eerste jaar bij Fenix, zo'n vijf jaar geleden, begon het door te dringen dat ik zangtalent heb. Tot dat besef kwam ik zelf niet, dat kwam vooral omdat mensen zeiden dat ik het echt goed kon. Mijn doel om tijdens 'The Voice' bij te leren is alvast bereikt. Zowel van mijn coach als hulpcoach heb ik veel bijgeleerd, er was ook geweldig goede ondersteuning van de productie en van de andere deelnemers. Veel kandidaten zijn nu trouwens vrienden geworden. Ik ben heel wat leuke ervaringen rijker dankzij het programma." Dat hij de finale zou halen, had Bert naar eigen zeggen nooit verwacht. "Ik had graag gehad dat ten minste één coach zich zou omdraaien. Dat zou betekenen dat een professionele zanger(es) wel iets in mij zag. Ik dacht: 'Een liveshow en daarna is het gedaan.'"

#IkZenVanToengel

Maar het avontuur bleef duren. Ook opvallend: tijdens de liveshows gaf Natalia altijd de voorkeur aan Bert. "Het doet deugd om die bevestiging te krijgen. Ook leuk is de steun die ik van zoveel mensen krijg. Ik zou niet durven te zeggen dat heel de Kempen achter mij staat, maar in Tongerlo en erbuiten voel ik een ongelooflijke warmte. Men spreekt vaak over het Limburggevoel, maar er heerst ook een leuk Kempengevoel." Een voorbeeld van die steun zijn de vele trotse Kempenaars - met hun opvallend T-shirt met als opdruk '#IkZenVanToengel' - die Bert tijdens de liveshows luidkeels aanmoedigen. "Ik word wel wat vaker herkend, zoals op de kerstmarkt in Westerlo het geval was. Maar het is nu ook niet zo dat ik om de twee minuten word aangeklampt", lacht Bert.

Wat als?

Ook voor Bert is het nog koffiedik kijken wat er zal gebeuren als hij de finale wint. "Ik ga zeker niet meteen mijn job opgeven of bij Fenix stoppen. Ik zal mezelf de tijd moeten gunnen om erover na te denken en zien wat er op mij afkomt. Zenuwen voor de finale heb ik alvast niet. Ik vertrek steeds met het gevoel dat ik mij wil amuseren op het podium."