'Colette' na 10 maanden direct in Gault&Millau

34 KEMPISCHE RESTAURANTS OPGENOMEN IN CULINAIRE GIDS

Chef-kok Thijs Vervloet in zijn keuken.
Foto Maria De La Cruz Chef-kok Thijs Vervloet in zijn keuken.
De culinaire Gault&Millau-gids heeft maar liefst 34 Kempische etablissementen opgenomen in de gids voor 2017. Daarbij zijn negen nieuwkomers, met als uitschieter restaurant Colette in Westerlo, dat meteen 14 punten behaalde in zijn openingsjaar. "Koken is een passie, een vakmanschap", verduidelijkt chef-kok Thijs Vervloet (26).

In januari 2016 opende Thijs zijn eigen restaurant in de Sint-Lambertusstraat in Westerlo. Hij studeerde aan de hotelschool Ter Duinen en werkte ondermeer voor Hof ter Hulst in Hulshout, L'Atelier de Joël Robuchon in Parijs en in 't Fornuis en 't Zilte in Antwerpen.

Oma

"Toch kreeg ik de basis mee van mijn grootmoeder Colette, naar wie de zaak is vernoemd. Zij was mijn eerste leidraad in de keuken. Van haar leerde ik de knepen van het vak", zegt de chef-kok. Colette was jarenlang kokkin. Heel regelmatig brengt ze het team van Thijs een bezoekje om iedereen te motiveren.


"Deze erkenning is nog maar het begin. Binnen dit en vijf jaar willen we er bovenuit steken in de Kempen. Ik ben omringd door de juiste mensen en met dit team is er zeker ruimte voor meer", klinkt de jonge kok rechtuit en ambitieus.


Volgens Gault&Millau vind je bij Colette de klassieke keuken met pure, intense smaken. "We streven naar perfectie, zowel in de keuken als in de zaal. Mijn vrouw Lore ontvangt de gasten. We zijn een team waarbij iedereen het beste van zichzelf geeft, van de souschef tot de sommelier."

De Merode

Zijn kooktalent heeft Thijs mee te danken aan de familiale genen. Zijn overgrootmoeder Anna Holemans was ooit nog kokkin voor de prinselijke familie de Merode. Zijn oma en overgrootmoeder serveerden samen destijds de heerlijkste gerechten in het pand waar Thijs nu zijn eerste eigen succesvolle restaurant uitbaat. Het gebouw met de rijke culinaire geschiedenis is nog steeds van zijn oma, en haar naam werd nu vereeuwigd in de Gault&Millau-gids.

Franse klassiekers

Naast Colette zijn er nog drie nieuwkomers uit de Kempen die dertien punten scoren. De Franse klassiekers van restaurant Bouffard in Mol kregen loon naar werken, maar ook De Gouden Muts in Westerlo met zijn open keuken deelde in de prijzen.


De vierde gelukkige is het restaurant Villa Tilia, dat zich onderscheidt met mediterraanse en Aziatische gerechten. "Het is een bekroning op ons harde werk. We zijn begonnen in januari van dit jaar en krijgen nu al erkenning. Dat doet deugd. Daarnaast vind ik het leuk dat we Retie op de culinaire kaart hebben gezet", reageert Jurgen Dirkx (34), chef-kok en eigenaar van Villa Tilia op de vermelding in Gault&Millau.