Uitbreiding stadhuis kost 680.000 euro

AANKOOP HOME GRYSON: 300.000 EURO RENOVATIE: 380.000 EURO

Schepen Philippe Deleu, met rechts Home Gryson en achter hem het stadhuis.
Foto Maxime Petit Schepen Philippe Deleu, met rechts Home Gryson en achter hem het stadhuis.
De Wervikse gemeenteraad heeft het ontwerp goedgekeurd voor de renovatie en inrichting van Home Gryson. Daarin komen onder andere stadsdiensten van het aanpalende stadhuis. De kostprijs van de verbouwingen is 380.000 euro. Omdat de stad ook al 300.000 euro betaalde voor de aankoop van Home Gryson, kost de uitbreiding van het stadhuis 680.000 euro.

Het leegstaande Home Gryson in de Ooievaarsstraat, aan de overkant van Gasthof 't Kapittel, heeft een rijke geschiedenis. Het gebouw, dat dateert uit 1928, was vroeger een weeshuis en eigendom van juffrouw Gryson, en later werd het een tehuis voor kinderen. De laatste jaren werd Home Gryson gebruikt als kinderdagverblijf, als woning voor een uitgewezen Iraans gezin en als stek voor de Evangelische Kerk De Rank.

Kapsalon

Nu krijgt Home Gryson een nieuwe invulling, met dank aan het stadhuis. De uitbreiding daarvan is een dossier van lange duur. Al in 2008 kocht de stad het gebouw voor 300.000 euro van het OCMW. Twee jaar eerder kocht de stad bovendien het kapsalon naast het stadhuis voor 250.000 euro, een prijs waarover politiek heel wat te doen was. Het kapsalon werd gesloopt en er kwam een parking. En nu heeft de gemeenteraad zijn goedkeuring voor een renovatie gegeven. "Omdat het gaat om een oud gebouw, brengt dat veel uitdagingen met zich mee. Maar slopen en een nieuwbouw zetten, is nooit een optie geweest", zegt schepen Philippe Deleu (N-VA). "In Wervik is Home Gryson een bekend gebouw en zou het jammer zijn mocht dat verdwijnen. De 'look' en ziel van het pand wilden we zeker behouden, en bovendien zou een nieuwbouw zetten, ongetwijfeld meer kosten."

Refter

In het gebouw komen de stadsdiensten Openbare Werken, Patrimonium, Groen en Mobiliteit. Er staan burelen gepland voor het schepencollege, en ook vergaderlokalen en een refter voor het stadspersoneel. "De Dienst Patrimonium bevindt zich nu in de schepenzaal en geen enkele schepen beschikt over een eigen bureel", vertelt Philippe Deleu. "Voor het personeel is er tot nog toe ook geen refter. We voorzien ook een douche, want we moedigen onze medewerkers aan om met de fiets te komen. Wie in de zomer dus onder het zweet zit, zal een verkwikkende douche kunnen nemen. Staan ook de planning: een bergruimte en nieuwe ramen, sanitair, elektriciteit en centrale verwarming. We zullen kiezen voor energiezuinige en duurzame materialen. De inkom komt achteraan en we laten een platform voor mensen met een beperking aanbrengen om de toegankelijkheid te verbeteren."


Het ontwerp is van designstudio FIVE AM uit Kortrijk. Wanneer de renovatie start, is nog niet duidelijk. "We zullen werken met één hoofdaannemer. Wanneer die precies kan starten, zal een rol spelen voor de toekenning", aldus Deleu.