Politie zal camerabeelden beter kunnen bekijken door nieuwe software

De stad Wervik en de politiezone Arro Ieper investeren elk twaalfduizend euro in een betere software om de camerabeelden beter te kunnen bekijken en analyseren.

Momenteel hangen er op het grondgebied van Wervik op openbare plaatsen en aan gebouwen van de stad en het OCMW in totaal 95 camera's.


De beelden worden doorgestuurd naar de dispatching in Ieper. Bij bijvoorbeeld criminele feiten en verkeersongevallen kan de politie daar de beelden herbekijken en aan de hand daarvan personen identificeren.


"Tot op heden was de software om in de beelden opzoekingen te doen zeer beperkt", aldus hoofdcommissaris Georges Aeck. "Het systeem is compatibel met de camera's die er nu al hangen, het zal de politie beter wapenen in de strijd tegen criminaliteit."


"Het voordeel is dat we in heel de zone op dezelfde manier de beelden binnenkrijgen. Het systeem is functioneler. Zo kunnen we gerichter zoeken, zijn de kleuren beter herkenbaar en kunnen we nummerplaten lezen als voertuigen niet te snel rijden."


De investering kadert ook vanaf mei volgend jaar de 'Algemene Verordening Gegevensbescherming', wat nieuw is in de wet op privacy. "Die nieuwe wet verplicht ons om bij te houden wie welke beelden heeft herbekeken", zegt burgemeester Youro Casier (sp.a). "Momenteel is dat niet mogelijk. Met het nieuwe systeem wel." (DBEW)