Oud-wielrenner Ghislain Cael (69) overleden

Ghislain Cael.
Luc Vanthuyne Ghislain Cael.
In het woonzorgcentrum Maria's Rustoord in Dadizele is gewezen wielrenner en Wervikaan Ghislain Cael (69) overleden. Hij behaalde destijds veel overwinningen en was een goede vriend van wijlen wereldkampioen Jempi Monseré.

Ghislain groeide op in Kruiseke in een gezin met zes kinderen. Bij de 'Caeltjes' werden vijf broers wielrenner. Naast de tweeling Ghislain en Adelin koersten ook nog Freddy, Eddy en Bertil. Eddy werd prof en startte twee keer in de Tour.


Ook Ghislain was een talentvolle wielrenner. Als tweedejaarsnieuweling behaalde hij in 1964 maar liefst negentien overwinningen. Tijdens zijn eerste jaar als junior kwam hij tijdens de Witte Donderdagprijs in Bellegem zwaar ten val en liep een hersenschudding op. Als junior behaalde Ghislain dan nog zeven zeges en werd uiteindelijkliefhebber. In deze categorie groeide hij begin de jaren zeventig uit tot de top van onze provincie. Hij werd tweemaal derde in Gent-Wervik. Ghislain was in 1972 nog goed voor vijf overwinningen. Ontmoedigd omdat hij nergens prof kon worden, hing hij de fiets aan de haak.


Ghislain, die in de Groendalstraat in wijk De Molenmeersen woonde, werkte jarenlang in de zetelfabriek Confortluxe in Wervik. Ghislain was de vader van één zoon, Django, destijds bij de nieuwelingen en juniores ook een veelwinnaar. Er zijn daarnaast twee kleindochters: Laura en Sara.


De uitvaartplechtigheid voor Ghislain vond gisteren plaats in de bezinningsruimte van de stedelijke begraafplaats in Menen. (DBEW)