Laatste voedingswinkel in Kruiseke sluit

SUPERMARKT NOMA LAATSTE KEER OPEN OP ZONDAGVOORMIDDAG

Uitbaters Frans Dolfen (60) en echtgenote Carine Jonckheere (58) stoppen met hun buurtwinkel Noma.
Luc Vanthuyne Uitbaters Frans Dolfen (60) en echtgenote Carine Jonckheere (58) stoppen met hun buurtwinkel Noma.
Komende zondagmiddag gaat supermarkt Noma in de dorpskom van Kruiseke definitief dicht. Voor uitbaters Frans Dolfen (60) en zijn echtgenote Carine Jonckheere (58) wordt het ongetwijfeld een emotioneel moment. Ze begonnen er in 1980. "Ons huurcontract loopt af en dan is er ook nog onze leeftijd en de gezondheid", vertelt slager Frans. "Wat er in de plaats komt, weten we echt niet."

Frans is afkomstig uit Diksmuide, Carine uit Adinkerke. In hun dorpswinkel - de laatste in het kleine Kruiseke- vind je werkelijk alles. Een sterke troef van supermarkt Noma is de slagerij, met veel vers vlees. "We hebben altijd de beste kwaliteit willen aanbieden", vertelt Frans. "Door de jaren heen zijn de klanten bij manier van spreken familie geworden. Al die vele leuke momenten met de klanten vergeten we niet. Dorpswinkels verdwijnen en dat is een algemene maatschappelijke trend."

Dank

Niet alleen inwoners van Kruiseke zijn er klant. "Ook mensen uit het naburige Zandvoorde, Beselare en Geluveld", zegt Carine. "En passanten die in Wervik wonen. De ligging in een drukke straat en onze parking is een pluspunt." Frans en Carine hebben twee kinderen Steven (34) en Lore (23). Hun zoon is slager in Brussel. Het is voor vader en moeder alvast hard werken in hun supermarkt. "Maandag is onze sluitingsdag, maar dan zijn we al bezig met de voorbereidingen om dinsdagmorgen van start te kunnen gaan", zegt Carine.


Frans en Carine danken alvast hun klanten, de verenigingen en vrije basisschool De Graankorrel voor hun bestellingen en zijn echtgenote niet vergeet. "Ik heb een schat van een vrouw. Ze staat op om 4.30 uur en is hier als eerste paraat", vertelt hij.

Emotioneel zwaar

Sinds juli vorig jaar wonen ze wat verder in de straat. "Hobby's hebben we niet", zegt Carine. "Na de sluiting gaan we hier nog werk hebben met de opkuis en in ons huis hebben we ook nog werk genoeg." Zondagvoormiddag is supermarkt Noma voor de allerlaatste keer open. Ondertussen zijn er nog allerlei promoties. "Emotioneel valt het zwaar", aldus Frans, die last heeft van zijn knieën. 'Het is tijd om te genieten van ons welverdiend pensioen', zo staat te lezen aan de kassa. "We hebben het altijd graag gedaan, met hart en ziel", benadrukken Frans en Carine. "Het zou geestig zijn wanneer er iemand anders hier ook een supermarkt begint. Vooral dan voor de mensen van hier want niet iedereen heeft een auto."


De stichters en eigenaars van de supermarkt Noma waren wijlen Noël Pauwelyn en wijlen Marguerite Verbeke. De winkelnaam Noma is afgeleid van hun voornamen. De uitbaters zochten een gerant en zo zijn Frans en Carine na hun huwelijk daar beland. Na een jaar als gerant namen ze de zaak over. "We danken ook onze voorgangers voor de kansen die ze ons gaven", besluit slager Frans