Kleinzoon Douglas Haig aanvaardt peterschap pipeband

Lord Astor (met blauwe vest) en zijn vrouw kwamen naar Zonnebeke voor de plechtigheid.
Foto EFW Lord Astor (met blauwe vest) en zijn vrouw kwamen naar Zonnebeke voor de plechtigheid.
Een nieuwe doedelzakband uit Roeselare heeft wel een héél bijzondere peter: de kleinzoon van Douglas Haig, de Britse opperbevelhebber in WOI.

De doedelzakband 'Field Marshal Haig's Own Pipes & Drums' werd in november vorig jaar opgericht in Roeselare. De muzikanten dragen Schotse uniformen van de Eerste Wereldoorlog en kozen voor de naam van Douglas Haig, de man die op een bepaald moment ruim twee miljoen soldaten uit Groot-Brittannië onder zijn bevel had, en mee aan de basis lag van de eindoverwinning op Duitsland.


Voor de doedelzakgroep staat Haig symbool voor de inzet van soldaten uit alle lagen van de maatschappij. Sinds haar ontstaan probeerde ze dan ook contact te leggen met de familie van de man. Via een Schotse tussenpersoon die de band aan het werk zag op de Black Watch-taptoe in Geluveld, lukte dat. Tot de grote verbazing van het bestuur en de spelers, was Lord Astor, de kleinzoon van de veldmaarschalk, meteen enthousiast over de pipeband. Hij aanvaardde dan ook graag het peterschap van de band.


Reverend Brian Llewelyn, de priester van de St. George Memorial Chruch, de Anglicaanse kerk in Ieper, is aalmoezenier van de band.


Lord Astor en zijn echtgenote woonden een plechtigheid bij om het peterschap te vieren, in het ontmoetingscentrum 't Zonnerad in Zonnebeke. Speciaal voor deze gelegenheid schreef Lennerd Dubois (14) uit Wervik, de jongste speler van de band, een nieuwe pipetune met als titel 'The arrival of Lord Astor of Hever in Flanders'. De melodie werd voor het eerst gespeeld worden tijdens de ontvangst. Lennerd speelt samen met zijn vader Frank in de pipeband. (DBEW)