Ereburgemeester Rosa Martens overleden op 73-jarige leeftijd

Rosa Lernout.
Foto JVK Rosa Lernout.
In Leuven is gisteren ereburgemeester Rosa Martens-Lernout (73) overleden. Ze was voor de partij Aktief twaalf jaar burgemeester van Wervik, van begin 1989 tot einde 2000.

Eerder fungeerde Rosa voor de Volksunie zes jaar als eerste schepen, onder burgemeester Albert Deconinck zaliger. Van begin 2000 tot einde 2006 zetelde Rosa nog zes jaar als gemeenteraadslid in de oppositie. De socialist Johnny Goos werd toen burgemeester. Aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 nam ze niet deel.


Rosa was afkomstig uit Koolskamp en was gehuwd met Raf Lernout die destijds in de Beselarestraat een meubelwinkel uitbaatte. Ze was moeder van twee dochters. Ze deed als politica zeer veel voor de Tabaksstad. Tot haar belangrijkste realisaties behoren het sportcentrum De Pionier en de bibliotheek. Onder haar beleid werd het stadhuis vernieuwd.


Toen ze eerste schepen werd, behoorde Financiën tot haar bevoegdheid. Met de toenmalige SP-PVV-VU kwam er na jarenlang een eind aan de absolute meerderheid van de CVP onder burgemeester Norbert De Meerschman. "De gemeente was toen failliet", aldus Rosa Lernout toen. "Eerst hebben we gesaneerd, daarna zuinig geïnvesteerd." Ze had een grote dossierkennis en schrok er niet voor terug om naar de ministeriële kabinetten te trekken om subsidies te bekomen. Lang geleden was ze fel gekant tegen de doortrekking van de expresweg N58, toen in de volksmond nog Pecq-Armentières. Na haar loopbaan zetelde ze nog in het bestuur van De Watergroep. Ze hield veel van dieren.


De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 25 oktober om 11 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe. (DBEW)