"Personeel helpen we aan andere job"

PRODUCTIE TABAKSFABRIEK JTI-GRYSON VALT EIND APRIL STIL

Een vrouw giet tabak in een machine. De werking bij JTI-Gryson stopt eind april.
Luc Vanthuyne Een vrouw giet tabak in een machine. De werking bij JTI-Gryson stopt eind april.
In roltabaksfabriek Japan Tobacco International-Gryson in Wervik valt de productie eind april volgend jaar stil. Na de opkuis is het eind juni helemaal gedaan. Van het personeel met vast contract vond een kwart ondertussen ander werk. "We helpen onze werknemers met de sollicitaties en doen met hen bedrijfsbezoeken. Zo hebben we op de werkvloer de rust kunnen bewaren."

JTI-Gryson produceert aan de Menensesteenweg roltabak in allerlei verpakkingen en is de derde grootste tabaksfabrikant ter wereld. Er wordt 5.000 à 6.000 ton tabak verwerkt. Midden 2012 raakte de verkoop van de nv Gryson aan JTI bekend. De familie Vandermarliere kreeg daarvoor liefst 475 miljoen euro. De productie verhuist naar Gostkow in Polen. De fabriek telde ooit 240 werknemers, nu is er nog een honderdtal personeelsleden aanwezig. "Het is dag op dag bijna drie jaar geleden dat de sluiting bekend werd gemaakt, zodat iedereen ruimschoots de tijd had om uit te kijken naar een andere job", zegt woordvoerder Jeroen Dhanens. "Het was een uitdaging om de werknemers gemotiveerd te houden en hen tegelijk naar een nieuw leven na dit te begeleiden." Drie maanden na de bekendmaking van de sluiting was er met de vakbonden al een akkoord over het sociaal plan. "In die periode hebben we niemand zien vertrekken", vertelt personeelsdirecteur Johan Petit. "Wat het financieel pakket betreft doen we zestig à tachtig procent meer dan we wettelijk hadden moeten doen. Via outplacement begeleiden we onze werknemers op zoek naar een andere job. Zes maanden vooraleer een personeelslid vertrekt, bieden we al een traject voor de begeleiding aan."

"Ik ga naar de tabaksfabriek in Polen om daar bij te leren", zegt technicus Sil Algoet.
Luc Vanthuyne "Ik ga naar de tabaksfabriek in Polen om daar bij te leren", zegt technicus Sil Algoet.

Lokale politie

Voor de interims was er in mei vorig jaar een vakbeurs. "Erg kort daarna hadden er 32 al een andere job", vertelt personeelsverantwoordelijke Evelien Vanden Brande. "Met de vaste contracten gaan we na hun werkuren tweemaal per week elders op bedrijfsbezoek, waar ze eventueel kunnen solliciteren. Het gaat om veertien firma's én ook de lokale politie. We helpen ons personeel met de sollicitaties en hebben hiermee op de werkvloer de rust kunnen bewaren."


Eind juni hebben vijf vaste contracten JTI-Gryson als eersten verlaten. Eind juli waren er dat acht en eind september zeventien. De komende drie maanden nog eens 57. Vanaf januari blijven er dan nog 43 personeelsleden over. Er wordt nog altijd in drie ploegen gewerkt, maar de nachtploeg stopt eind deze maand.

Goede sfeer

Sil Algoet (31) uit Zwevegem werkt er in december vier jaar als technicus. "Ik ben volop aan het solliciteren om ergens als projectingenieur aan de slag te kunnen", vertelt hij. "Eind februari ga ik weg, zo heb ik het gevraagd. Ondanks de nakende sluiting zit de sfeer nog altijd goed en is er op dat vlak niks veranderd. Hier loop ik mee met de projectingenieurs in functie van mijn zoektocht naar een andere job. Op dat vlak heb ik goede vooruitzichten. Binnen een week en ook nog in januari en februari ga ik naar de tabaksfabriek in Polen om daar bij te leren."


Twee productielijnen zijn ondertussen ontmanteld en de machines zijn verhuisd naar Polen.