Woonzorgcentrum telt 222 bewoners

HESTIA WIL OOK OPEN HUIS ZIJN VOOR OMWONENDEN EN VERENIGINGEN

De opening van de cafetaria van het nieuwe woonzorgcentrum verloopt feestelijk.
Foto Lukas De opening van de cafetaria van het nieuwe woonzorgcentrum verloopt feestelijk.
Het nieuwe woonzorgcentrum Hestia - goed voor 222 woningen - is officieel ingehuldigd. De beheerder wil van Hestia een open huis maken waar ook de gewone Wemmelaar zich thuis voelt. Symbool voor die openheid staat cafetaria Drijpikkel. Die moet een echte ontmoetingsplek worden.

In 2007 nam zorggroep Soprim@ drie kleine woonzorgcentra in Wemmel over: Neo Sanitate (25 woongelegenheden), Marie-Louise (59) en Wemmel Princess (20). In 2008 kwam daar nog een vierde bij: 'Onze Rust' (58), dat kort nadien werd omgedoopt tot 'Hestia'. "Deze vier woonzorgcentra waren echter niet meer conform de kwaliteitsstandaarden die de overheid oplegt, en nog minder aangepast aan het hedendaagse verwachtingspatroon van bewoners en hun familie", zegt gedelegeerd bestuurder Michel Vanstallen.

222 bewoners

Soprim@ koos er dan ook voor om een nieuwbouw te plaatsen op een nieuwe locatie, ter vervanging van de vier kleine woonzorgcentra. "Het werd een groot, open gebouw, met 222 ruime woongelegenheden ingedeeld in zeven woonkernen met elk een leefruimte. In de loop van het jaar 2013 verhuisden de bewoners van de vier kleine sites naar het gloednieuwe gebouw aan de Zijp naast Campus Wemmel. Het nieuwe woonzorgcentrum nam de naam Hestia over van het kleine woonzorgcentrum aan de Eburonenlaan."


Met de bouw van het nieuwe Hestia en de sluiting van de vier kleine wzc's creëerde Soprim@ zestig extra woongelegenheden voor zorgbehoevende senioren in Wemmel. Vandaag telt Hestia 222 bewoners. Een kleine honderd medewerkers zorgen voor hun dagelijkse welzijn.


Dat het woonzorgcentrum graag een nauwe band wil met de gemeente waarin het gevestigd is, valt alvast af te leiden uit de benaming die ze koos voor de afdelingen. Die verwijzen elk naar een bekende plekken en straten in Wemmel. "Dat bevordert niet enkel het thuisgevoel voor de bewoners, het wil de gemeente ook symbolisch binnenbrengen in het woonzorgcentrum."

Drijpikkel

De naam van de cafetaria werd nu symbolisch bekendgemaakt: 'Drijpikkel', verwijzend naar een voor Wemmelaars bekend kruispunt. "En dat is precies wat de cafetaria wil zijn: een kruispunt waar de wegen van vele Wemmelaars elkaar kruisen."


Hestia wil zelf de drempel verlagen voor de lokale gemeenschap. Het legde daarvoor al heel wat contacten met lokale verenigingen en organisaties. Wie ideeën heeft voor gezamenlijke projecten of activiteiten, een rondleiding wil krijgen of meer informatie wil, mag altijd contact opnemen via wzchestia@soprimat.be.


Aanstaande zondag, 15 juni, is er een eerste opendeurdag met zomers terras en muzikale animatie. Iedereen is welkom tussen 14 en 17 uur.