"Ik ben nog steeds strijdlustig"

OUDSTE KADIDAAT (100) VERKIEZINGEN IS OUD-VERZETSMAN

"Ik ben nu 100 jaar, maar ik voel me absoluut niet te oud om nog mee te doen aan de verkiezingen", vertelt De Vries.
Foto Dalemans "Ik ben nu 100 jaar, maar ik voel me absoluut niet te oud om nog mee te doen aan de verkiezingen", vertelt De Vries.
Max De Vries, een alom geprezen verzetsman uit WO II en een communist pur sang, was 96 jaar toen hij vier jaar geleden voor het Vlaams parlement voor het eerst op de lijst stond van de Pvda in het kanton Borgloon. Nu is de man 100 jaar en stelt hij zich opnieuw verkiesbaar voor dezelfde partij.

"We hebben Max niet gevraagd om zoveel mogelijk stemmen te hebben", legde Harrie Dewitte, één van de kopstukken van de Pvda in Limburg, uit. "Hij staat op de lijst voor zijn symboolfunctie. De man overspant een eeuw, ook op politiek vlak. Als Partizaan was hij een kopman bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog en was jarenlang journalist voor linkse bladen. Hij is voor ons een man die de brug slaat tussen jong en oud", aldus de huisarts en boegbeeld van Pvda in Genk. Zelf hoopt Max dat verzetsmensen op hem zullen stemmen. "Ze kennen me en appreciëren mijn acitviteiten van toen ik bij de Partizanen was en ik streed tegen de Duitsers", aldus De Vries.

Communist

Dat hij zich als 100-jarige nog verkiesbaar stelt, past helemaal in zijn karakter. "Ik ben nog altijd strijdlustig (balt de vuisten)", vertrouwt hij ons toe. "Als communist heb ik me verzet tegen de uitbuiting van de arbeiders. Oké, ik ben nu 100 jaar maar ik voel me absoluut niet te oud om nog mee te doen aan de verkiezingen en ik durf gerust nog in debat te treden met andere politici. Mijn bovenkamer is nog in orde, enkel de benen willen niet meer zo goed mee en mijn rug speelt op."


Max De Vries is op politiek vlak een wandelende encyclopedie. "Ik lees nog elke dag drie kranten grondig, ik volg wat er zich afspeelt op de voet", liet hij horen. Ik lees ook véél boeken, ik heb er een kleine 5.000. Zo blijf ik jong van geest. Mijn geheugen functioneert nog goed. En vooral, ik blijf trouw aan mijn ideologie. Al jaren ben ik lid van de Pvda omdat de partij opkomt voor de belangen van de arbeiders en niet het geldgewin vooropstelt. Ze heeft de wind in de zeilen en ik ben blij hieraan te mogen bijdragen."

Geen affiches

Campagne voeren zoals vele andere kandidaten doen, is niet aan Max besteed. "Ik sta ook nergens op een affiche of bord", werpt hij op. "Ik wil mezelf niet verheerlijken. Bij mij gaat het om de ideeën van de partij die ik dan ook met passie verdedig. Door als 100-jarige mee te doen aan de verkiezingen, wil ik een voorbeeld stellen voor de jongere en oudere generatie", besluit Max.