Woningbrand kost 91-jarige man het leven: “Vader wou niet naar het rusthuis...”

Zetel vat vuur, zegt deskundige van het parket

Toen de blussingswerken hun einde naderden, ontsnapte nog altijd behoorlijk wat rook uit de woning.
Hans Verbeke Toen de blussingswerken hun einde naderden, ontsnapte nog altijd behoorlijk wat rook uit de woning.
In zijn woning langs de Deerlijkseweg is maandagvoormiddag de 91-jarige Emiel Deketele om het leven gekomen bij een brand. Een thuisverpleger die de man kwam wassen, ontdekte de brand. De brandweer was er snel maar de brand was toen al zo zwaar ontwikkeld dat alle hulp te laat kwam. “Vreselijk, om je vader zo te moeten afgeven”, zegt zoon Marc. “Maar helemaal onverwacht komt dit nu ook weer niet. Hij wou niet naar het rusthuis en trachtte alles zelf te beredderen.”

Marc Deketele kreeg maandagmorgen een telefoontje van de thuisverpleger, die gewoonlijk langsgaat bij z’n alleenwonende vader in de Deerlijkseweg. “Er was brand, kreeg ik te horen, en het was ernstig”, vertelt Marc, in Waregem bekend als  voorzitter van de waterpoloclub. “Ik ben onmiddellijk in m’n wagen gesprongen en hierheen gereden. De brandweer heeft mijn vader uit de woning gehaald en hem op het gras gelegd. Verschrikkelijk om te zien hoe hij zo toegetakeld was door de brand.” 

Alles zelf doen

Marc krijgt een krop in de keel als hij vertelt over zijn vader. “Mariette, mijn moeder, woont al twee jaar in een woonzorgcentrum in Deerlijk. Ze was fysiek immobiel geworden, er was geen andere oplossing mogelijk. Hoewel vader zich intussen zelf ook met een rollator verplaatste, wilde hij echter niet weten van een verhuis. Hij bleef het liefst van al zelf alles beredderen. Nu en dan kom ik langs, om dan te ontdekken dat hij weer iets had uitgespookt. Vorige week nog, probeerde hij met alle geweld zijn kachel in gang te krijgen, het wilde hem maar niet lukken. Ik heb hem dan wat geholpen. Maar mijn broer en zus, noch ikzelf, kunnen hier natuurlijk constant in z’n omgeving zijn. Wat vandaag is gebeurd, komt eigenlijk niet helemaal onverwacht. Het is en blijft evenwel gruwelijk om je vader zo te moeten afgeven.”

Marc Deketele, één van de kinderen van het bejaarde slachtoffer, in gesprek met de politie.
Hans Verbeke Marc Deketele, één van de kinderen van het bejaarde slachtoffer, in gesprek met de politie.

Deskundige: zetel heeft vuur gevat

De brandweer werd bij aankomst geconfronteerd met zware woningbrand op de benedenverdieping. “Er was nogal wat rookontwikkeling”, zegt Piet De Vos van de brandweerpost Waregem. “Toch kregen we het vuur snel onder controle. Het blijft voorlopig gissen naar de juiste oorzaak van de brand, die grote schade aanrichtte in de woning. Een groot deel van de benedenverdieping is helemaal vernield, boven zal er allicht minstens rookschade zijn. Het parket van Kortrijk stelde een expert aan om de zaak te onderzoeken. Die kwam tot de vaststelling dat het gaan om een accidentele brand: de zetel heeft om nog onbekende reden vuur gevat.

Het is voor de tweede keer in een kleine week dat het gehucht Nieuwenhove opgeschrikt werd door een zware brand. Vorige woensdag ging het magazijn van het chemisch bedrijf Matco in de vlammen op. En vandaag was er dus, luttele honderden meter verder, de brand met dodelijke afloop langs de Deerlijkseweg.

Toen de blussingswerken hun einde naderden, ontsnapte nog altijd behoorlijk wat rook uit de woning.
Hans Verbeke Toen de blussingswerken hun einde naderden, ontsnapte nog altijd behoorlijk wat rook uit de woning.

Vele jaren aan de slag in de textielsector

Slachtoffer Emiel Deketele en zijn echtgenote vierden in oktober laatst hun briljanten huwelijksjubileum, ze zijn dus 65 jaar gehuwd. Hij zou over exact een maand 92 worden. Emiel Deketele was amper 14 toen hij uit werken ging, als boerenknecht. Enkele jaren nadien koos hij zoals zovelen voor de textielnijverheid. Hij werkte achtereenvolgens bij Decraene in Deerlijk, Depraetere in Ingooigem, Furnico in Vichte en Concordia in Waregem. De laatste drie jaar van zijn loopbaan was hij onderhoudsman van de getouwen. De overledene was ooit een gepassioneerd duivenmelker. Het is nog niet duidelijk wanneer en waar de uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karine Roeland

  Logisch dat de man thuis wou blijven wonen. Verzorgingshuizen zijn niet te betalen en je bent je vrijheid kwijt. En de zorg laat ook te wensen over.

 • Wim Offermans

  Hopelijk heeft hij niet geleden,doch hij is toch thuis mogen gaan.

 • Roger Cooks

  Triestig dat men zo aan zijn einde moet komen.

 • Elisa deJong

  Pas bezocht ik een weduwe van 92 jaar, woont ook nog thuis en met hulp van iem die haar doucht etc lukt dat. Ik begrijp de man wel een beetje, dat hij thuis wilde blijven, maar miste hij zijn vrouw niet? Die was wel in een verzorghuis. Triest dat dit gebeurde, heel erg, sterkte voor de nabestaanden..