Wateroverlast en afval in nieuw skatepark

Het skatepark stond al vaak vol water. Er slingert ook afval rond.
Foto Peter Lanssens Het skatepark stond al vaak vol water. Er slingert ook afval rond.
Het nieuwe skatepark aan het Jeugdcentrum is pas twee maanden open. Blijkt nu dat er regenwater in de betonnen 'put' blijft staan, terwijl er ook afval rondslingert. "Het lijkt eerder op een openluchtbad en containerpark", zegt gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse (Open Vld). De stad pakt de problemen aan.

De stad investeerde 100.000 euro in het nieuwe skatepark nadat de vroegere houten skateramp zo'n twee jaar geleden na een negatief veiligheidsrapport werd gesloopt. "Er is aan de aannemer niet gevraagd om een afvoer te voorzien, waardoor het water niet weg kan bij regenval", zegt Wyckhuyse.


"Het is jammer dat in een stad waar er meer geld naar een paardenstoet gaat dan naar de lokale jeugd, het skatepark al niet meer bruikbaar is." Schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V) sust. "Er is een problematiek van hoog grondwater omdat de ondergrond er niet te best is, nabij de Gaverbeek", zegt Neirynck. "De aannemer plaatste wél een afvoer. Die verzinkput is nu echter verdriedubbeld in omvang, met betere waterdoorlatende keien ook. Hopelijk volstaat het. We houden de vinger aan de pols. Onze jeugdconsulent gaat dagelijks kijken. Het is verder inderdaad zo dat er zwerfvuil ligt. De skaters moeten hun eigen afval leren opruimen."

Hangjongeren

Neirynck krijgt hierover bijval van Hein Defrenne van Sportkafee Jeugdcentrum.


"Het gaat over een kleine groep hangjongeren die er vooral blikjes en verpakkingen van fastfood laten rondslingeren. Ik verzamel dat afval altijd zelf en gooi het in hun 'put'. Zodat ze het wel moeten oprapen en in de vuilnisbak gooien als ze willen skaten. Het kan properder. Al zijn de meesten begripvol hoor. De politie patrouilleert ook af en toe", aldus Defrenne. Het skatepark, ontworpen door Public Partners uit Ardooie, is vooral gericht op beginners. Professionele skaters wijken uit naar de skatebowl in Kortrijk.


(LPS)