Waregem heeft grootste academie van
West-Vlaanderen: 3.624 leerlingen

Een blik op de kunstacademie, in de Olmstraat.
Google Maps Een blik op de kunstacademie, in de Olmstraat.
Ruim 38.000 leerlingen volgen in onze provincie les in een academie. Dat zijn er net geen 5.000 meer dan vijf jaar geleden. De grootste academie in West-Vlaanderen is momenteel de kunstacademie van Waregem, met welgeteld 3.624 leerlingen. Dat laat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) weten.

Het nieuwe decreet deeltijds kunstonderwijs werpt duidelijk vruchten af. Want ook 6-jarigen kunnen nu al met muziek en woordkunst-drama starten, wat eerder al kon voor dans en beeldende en audiovisuele kunsten. Ze kunnen daarnaast een jaar lang een initiatie volgen waarbij ze alle domeinen leren kennen. West-Vlaanderen telt nu 27 academies. Er is in 53 van de 64 West-Vlaamse gemeenten een aanbod deeltijds kunstonderwijs. De grootste academie is dus de kunstacademie van Waregem, op de voet gevolgd door de stedelijke academie voor podiumkunsten van Roeselare met 3.602 leerlingen en verderop Art’iz in Izegem met 2.302 leerlingen. De kleinste academie bevindt zich in Blankenberge en telt 449 leerlingen. Maar ook die kleine academies zijn van levensbelang. Want leerlingen zien de afstand van thuis naar de academie als dé doorslaggevende factor om zich al dan niet in te schrijven. “De vernieuwingen in het deeltijds onderwijs zijn een succes”, zegt Crevits. “Ook de allerjongsten hebben nu de smaak te pakken. Kunstonderwijs is een troef voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling en het verbreedt de blik.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.