Uitbater all-you-can-eatrestaurant riskeert 24.000 euro boete: 9 van 13 werknemers werken in het zwart

Het all-you-can-eatrestaurant Daily World Kitchen in Sint-Eloois-Vijve.
Henk Deleu Het all-you-can-eatrestaurant Daily World Kitchen in Sint-Eloois-Vijve.
De zaakvoerder van het all-you-can-eatrestaurant Daily World Kitchen in Sint-Eloois-Vijve hangt 24.000 euro boete boven het hoofd voor zwartwerk. Liefst negen van de dertien werknemers bleken bij een controle niet aangegeven. De reden? “Ik ben het vergeten, door de geurhinder die in de toiletten hing”, zei de uitbater.

De sociale inspectie viel op 1 juni vorig jaar tijdens de avondservice het wereldkeukenrestaurant langs de Gentseweg binnen. De zaak is met 400 plaatsen het grootste in zijn soort in de regio. Op het moment van de controle waren dertien personen aan het werk. Liefst negen onder hen bleken niet correct aangegeven te zijn. “Het ging om drie Bulgaren en zes Chinezen”, vertelde de arbeidsauditeur woensdagmorgen in de Brugse rechtbank. “Vier Chinezen waren aan het werk buiten de uren op hun vooropgestelde uurrooster. Twee anderen en de drie Bulgaren werkten dus allen in het zwart. De achterstallige sociale bijdragen werden intussen betaald, wat het restaurant siert.” Zaakvoerder Wei L. (28) hangt een geldboete van 24.000 euro boven het hoofd. De man had echter een opvallend excuus voor het zwartwerk. “Het ging om een vergetelheid”, pleitte zijn advocate, die om de opschorting van straf vroeg. “Het was een bijzonder hectische week. In de toiletten van het restaurant was er al enkele dagen geurhinder. Mijn cliënt was de hele week bezig geweest met het oplossen van het probleem. Hij is de dimona-aangiftes vergeten.” Uitspraak op 8 mei.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Abder Ben

  Jan verstrepen boetes kun je niet ingeven als onkosten....

 • Roger Vanhecke

  Dimona moet ingevuld worden alvorens men begint te werken niet omdat het stinkt in de toiletten*

 • Sara Delaere

  Wie zelfstandig een horeca zaak heeft werkt bijna altijd in het zwart. Ze kunnen niet anders ook met alle belastingen taksen acceinzen boekhouder enz...anders verdienen ze niets. Integendeel ze zouden er nog aan toesteken. Das algemeen geweten in de horeca.Spreek uit ervaring heb 7jaar mijn eigen horeca zaak gehad.Gelukkig op tijd gestopt en godzijdank ben er nog altijd blij om!

 • Jan Verstrepen

  Zwartwerk loont dus als hij die boete ingeeft als algemene kost dan houd hij er een flink bedrag aan over, dus zoals gezegd zwartwerk loon.

 • Gino Denil

  Waarschijnlijk sjoemelt hij dan met zijn omzet ook. Want hoe zou hij de echte kunnen draaien met officieel zo weinig personeel.