Straten krijgen eind 2017 trajectcontroles

BEWONERS VRAGEN MAATREGELEN NA ZOVEELSTE ONGEVAL

Bewoners van de Desselgemseweg in Waregem vragen zich na een zoveelste crash af wanneer er een trajectcontrole in hun straat komt. "Eind 2017, net zoals in de Wortegemseweg", stelt schepen van Mobiliteit Kristof Chanterie (CD&V). "En in de toekomst komen mogelijk ook andere invalswegen aan de beurt."

De maat is vol voor buurtbewoners in de Desselgemseweg. De spreekwoordelijke druppel was een ongeval op dinsdag 26 september. Een Nederlander belandde toen in de gracht nadat hij met zijn Mercedes terreinwagen over de kop ging. De man zou te snel gereden hebben. Omwonenden willen weten waarom een beloofde trajectcontrole, op een strook tussen de Tapuitstraat en Expresweg (N382), uitblijft. Die moest er al zijn. Slimme camera's fotograferen aan het begin en einde van zo'n controle voertuigen op beide rijstroken, waarna een computer de gemiddelde snelheid berekent. Wie te snel rijdt, krijgt een boete. Proximus is hoofdaannemer. "De stroomvoorziening en de dataverbinding moeten in orde zijn, om de trajectcontrole mogelijk te maken", zegt schepen Chanterie. "Een onderaannemer vat de komende weken de opbouw van data- en sturingskasten aan, waarna er testen zijn. Het inrichten van de controle moet in november op punt staan en is operationeel tegen eind 2017. In de Wortegemseweg is dat ook zo."

Expresweg

De Wortegemseweg betreft een strook tussen de Nachtegaallaan en de grens met Wortegem.


Beide trajectcontroles samen kosten 250.000 euro. Er zijn de komende jaren nog trajectcontroles voorzien op invalswegen. De Deerlijkse-, Vichtse-, Zultse-, Vijfse-, Kruishoutemse- en Nokerseweg komen in aanmerking. Tegen eind 2017 zullen ook acht camera's met nummerplaatherkenning operationeel zijn op de Expresweg (N382). Ze komen aan de op- en afritten met de E17 en kosten 115.000 euro. Deze camera's worden ingezet om geseinde en gestolen voertuigen te herkennen, zodat de politie snel kan reageren, want criminelen gebruiken vaak het op- en afrittencomplex om te kunnen vluchten.