Schepen maakt plaats voor dochter

NA 30 JAAR IN GEMEENTERAAD GEEFT PETER DESMET (CD&V) FAKKEL DOOR

Peter Desmet en zijn dochter Margot.
Foto Henk Deleu Peter Desmet en zijn dochter Margot.
Schepen Peter Desmet zal niet meedoen aan de komende verkiezingen. Hij maakt plaats voor zijn dochter Margot. "Als na volgende legislatuur nog andere schepenen zouden stoppen, dan hebben we jongeren nodig om over te nemen."

Met Peter Desmet verdwijnt na deze legislatuur een erg bekende figuur uit de Waregemse politiek. Hij werd in 1988 verkozen als gemeenteraadslid, en zal dus 30 jaar in de gemeenteraad gezeteld hebben. Van eind november 1991 tot mei 1999 vertegenwoordigde hij onze regio in het Vlaams parlement. Het laatste jaar van de legislatuur 2001-2006 verving hij een schepen die afscheid nam, en sindsdien is hij onderbroken schepen geweest van Waregem.

1.560 huwelijken

Inwoners van Waregem kennen hem ongetwijfeld als de schepen van Bevolking, een bevoegdheid die hij al die jaren heeft vervuld. "Huwelijken en jubilea zijn doorgaans op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag, en dat betekent toch wel een stevige hap uit je weekend", zegt Desmet. "Ik schat dat ik gemiddeld zo'n 130 huwelijken heb gedaan, en dus intussen al zo'n 1.560 koppels in de echt heb verbonden. Het aantal jubilea zal ergens rond de 200 per jaar schommelen. Ik wilde die plechtigheden altijd zo persoonlijk mogelijk maken, en daar kroop ook wel wat tijd in, maar dat was me nooit te veel."

Recyclagepark

De zesde schepen van Waregem had ook de bevoegdheden Milieu, Groen en Duurzaamheid in zijn portefeuille. "De grootste projecten die ik mee heb mogen realiseren? De opening van het nieuwe recyclagepark in Waregem, in de Lindestraat. Daarnaast heb ik ook de vernieuwing van ons stadspark Baron Casier mee in goede banen geleid."


De politiek is Desmet nog lang niet beu, maar toch beslist Desmet om ermee te kappen. "Mijn dochter Margot wil graag in de politiek gaan, en volgens mij is ze daar ook uitermate geschikt voor. Ze is sociaal heel geëngageerd. Zo was ze lange tijd leidster bij Chiro Centrum Waregem, en is nu actief bij het Chirogewest. Ze is voorzitter van de jeugdraad, en ze speelt in de eerste ploeg bij de Desselgemse basketclub. Ik ben er zeker van dat de partij haar al benaderd zou hebben, ook zonder de familieband."


Want hoewel familieleden perfect samen op een lijst mogen staan, bij CD&V is dat niet de gewoonte. "En sowieso hadden we niet samen in de gemeenteraad mogen zetelen. Deze beslissing is er ook één in het belang van de partij. We hebben nu al twee legislaturen na elkaar met hetzelfde schepencollege mogen doen. Wie weet beslissen collega's na volgende legislatuur dat het welletjes is geweest, dan is het goed dat er jonge krachten klaarstaan om over te nemen."


Margot Desmet is alvast blij met de kans die ze van haar vader krijgt. "Het is al een tijdje dat ik met dat idee speel. Ik ga er volledig voor."


Haar vader zal haar in elk geval met raad en daad kunnen bijstaan: Margot werkt als advocate in het kantoor van vader Peter.