Onbekend in thuisstad, filmster in Duitsland

WAREGEMNAAR ERIC KABONGO (32) SPEELT HOOFDROL IN DUITSE KASKRAKER

Eric Kabongo (32) op de set van de film 'Wilkommen bei den Hartmanns'.
Joyce Mesdag Eric Kabongo (32) op de set van de film 'Wilkommen bei den Hartmanns'.
In Waregem lopen ze Eric Kabongo (32) zó voorbij, in Duitsland vragen voorbijgangers om een handtekening. In het komische drama 'Willkommen bei den Hartmanns' speelt hij een hoofdrol. Al meer dan een miljoen mensen gingen kijken. En dat voor een jongen die opgroeide in de Waregemse Torenwijk .

Eric werkte een aantal jaren geleden nog in een supermarkt, maar toen besliste hij om werk te maken van zijn levensdroom. "Ik voelde me niet goed meer bij wat ik tot dan toe altijd had gedaan", legt Eric uit. "Ik wilde veel liever iets creatiefs doen, en ik besloot voluit voor een zang- en acteercarrière te gaan." Hij maakte als rapper Krazy-E al zes singles en één album, en speelde onder meer in de film 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Falah. Lennert Stuyck en Ruben Vermeersch maakten in 2014 ook de documentaire 'What about Eric' over hoe hij als jonge Congolese Belg zijn dromen probeert na te jagen. Eric woont nu nog steeds in Waregem, maar zijn leven is drastisch veranderd.

De affiche van de film waarin Eric een hoofdrol speelt.
Joyce Mesdag De affiche van de film waarin Eric een hoofdrol speelt.

Taalcoach

"De filmdirectrice van de film 'Willkommen bei den Hartmanns' had op een filmfestival twee jaar geleden de documentaire 'What about Eric' gezien", legt Eric uit. "Ik was de geschikte acteur om in de huid van de vluchteling te kruipen, vond ze. De film gaat immers over een vluchteling die terechtkomt in een nogal strikt Duits gezin. Toen ze ook nog 'Black' zag, raakte ze alleen maar meer overtuigd. Toen ik de vraag kreeg om auditie te doen, dacht ik echt eerst dat het een grap was. Het leek mij ook allemaal zó onwaarschijnlijk."


Maar Eric ging toch auditie doen, en kreeg de rol. "Ik heb mezelf even in de arm moeten knijpen, maar ik bleek uiteindelijk de beste van een groepje van 20 kandidaten." De opnames vonden plaats tussen mei en juli. "Van het script begreep ik eerst niet zoveel, ik kon amper Duits. Daarom kreeg ik een coach die me het hele proces heeft begeleid. Het was echt een enorm leerrijke ervaring. Dat ik meteen aan een Warner Bros-productie mocht meewerken, samen met enkele van de beste acteurs in Duitsland, ongelofelijk."

Arm maar gelukkig

Eric kwam als 12-jarige uit Congo naar ons land, samen met zijn moeder en zeven broers en zussen. Ze woonden in de flatwijk Torenhof in Waregem. "Ons gezin was best wel arm, maar ik ben nooit ongelukkig geweest in België. Mijn ervaringen uit Congo hebben me echter wel goed geholpen om mijn personage Diallo Makabouri goed neer te zetten." Eric moet nu nog nu en dan naar Duitsland terugkeren om promotie te voeren voor de film. "Mensen herkennen me daar op straat, heel vreemd is dat. Laatst stond een fotograaf mij op te wachten aan mijn hotel. Ik moet daar nog wat aan wennen", lacht Eric.

Ketnetserie

Vanaf deze week is Eric ook te zien in het nieuwe seizoen van D5R op Ketnet, waarin hij de broer speelt van hoofdpersonage Vincent. "Ik had gedacht dat deze rol me wat meer bekendheid zou opleveren, maar nog voor de serie uitgezonden werd, had ik al die rol in Duitsland beet. Vreemd hoe het kan lopen."