Lichtgevend grafkruis moet weg

Het lichtgevend kruis van Werner Taelman (71) zou de uniformiteit van begraafplaats De Barakke schenden.
Henk Deleu Het lichtgevend kruis van Werner Taelman (71) zou de uniformiteit van begraafplaats De Barakke schenden.
Werner Taelman neemt op begraafplaats De Barakke afscheid van het lichtgevend grafkruis van zijn in 2014 overleden mama Agnes Werner (91). De stad laat het binnenkort op zijn kosten wegnemen omdat elk grafkruis er uniform moet zijn.

"Je mag op het uniforme deel van de begraafplaats enkel een naambordje of foto op een grafkruis bevestigen", zegt bevoegd schepen Peter Desmet (CD&V).


Het unieke grafkruis van Taelman heeft echter een bekleding (strontium aluminate, nvdr.), die overdag licht opslaat. Als het donker is, straalt het dat licht weer uit, zoals een glimworm. Het grafkruis staat er vier maanden.


"Je kan het als een kleine opstand omschrijven", vertelt Werner Taelman (71). "Want ik ben een creatief man, die zich niet wil laten beperken door regeltjes die te vaak ons leven overheersen", aldus Taelman, die 500 euro spendeerde aan het grafkruis. Hij moet nu een nieuw grafkruis kopen, goed voor een kost van 367 euro.


"Die man kon destijds ook een perk gekozen hebben in een niet-uniform deel. Dan mocht het lichtgevend kruis wel. Zo'n perk kost 1.150 euro in plaats van 750 euro voor 30 jaar, onderhoud inbegrepen", merkt schepen Desmet nog op. Werner Taelman geeft het lichtgevend grafkruis weg aan wie interesse heeft om het ergens een eervolle plaats te geven. Het enige wat hij wil, is een vermelding van zijn naam als iemand vraagt wie het maakte. Info: a.green.night@gmail.com.


(LPS)