Kinderopvang vinden wordt nog moeilijker

CRÈCHE SLUIT IN JANUARI: SCHEPEN ZOEKT OPLOSSING

Julie Deneckere met haar kindjes Renée (4) en César (1).
Foto Deleu Julie Deneckere met haar kindjes Renée (4) en César (1).
Er is een tekort aan kinderopvang in Waregem. Ouders luiden de alarmklok, nu crèche Nop & Noor eind dit jaar de deuren sluit. "We zijn er ons bewust van", zegt schepen van Jeugd Jo Neirynck (CD&V), die overleg pleegt over de kwestie.

Nop & Noor sluit eind 2018 in de Waterstraat op het Gaverke in Waregem, waardoor zeventien kindjes dringend een nieuw plekje moeten zoeken. "Een heel spijtige zaak, want alle ouders zijn erg tevreden over de werking en opvang van Nop & Noor", zegt Julie Deneckere (35) uit Nieuwenhove bij Waregem, partner van Frederik Clarysse (36) en mama van Renée (4) en César (1). Ze zoeken naar nieuwe opvang voor César. "Er is nu al geen overschot meer. Vanaf januari wordt het dus helemaal een ramp. Vzw Kindercentrum stelt een onthaalmoeder voor met openingsuren die binnen onze werktijden vallen, maar dat is dan wel op 10 kilometer rijden van ons huis, in Wielsbeke. Dat is voorlopig de enige optie. Geen crèche, en niets in onze buurt, waardoor het totaal niet praktisch is. Overal waar ik contact opneem met private crèches, hoor ik hetzelfde verhaal: volzet tot eind 2019 of langer. Ik vind het triest dat er in een dynamische stad als Waregem zo weinig plaatsjes voor onze kapoenen zijn. Zo zeggen Waregemse politici meer op betaalbaar wonen te willen inzetten, zodat meer jonge gezinnen met kindjes in Waregem komen wonen. Prima dat ze daar veel belang aan hechten, maar er zal dan wel genoeg kinderopvang moeten zijn."

Oplijsten

Schepen van Jeugd en Kinderopvang Jo Neirynck (CD&V) kent de problematiek. Hij bezocht donderdagmiddag Nop & Noor. "Ik ben me bewust van het tekort aan kinderopvangplaatsen", vertelt hij. "Het begon na de eerdere sluiting van kinderhotel Cococinelle in Waregem. We lijsten via het Lokaal Overleg Kinderopvang op hoe groot het probleem precies is. Ik ga ook overleggen met Kind & Gezin en de vzw Kindercentrum. Ik ga ervan uit dat we voor alle ouders een oplossing vinden, nu Nop & Noor straks sluit. Wie een plaatsje zoekt, verwittigt het meldpunt." Dat kan via geert.vanassche@welzijn.waregem.be.

Moeilijke beslissing

"Het is een heel moeilijke beslissing om eind december met Nop & Noor te stoppen", vertelt Maaike Luyckx (33), die na een loopbaanonderbreking van zes jaar weer halftijds aan de slag is in basisschool Sancta Maria in Ronse. "Ik wou het onderwijs en Nop & Noor eerst combineren, maar dat is echt niet werkbaar. Zeker ook omdat ik meer tijd wil voor mijn eigen gezin. Ik heb Nop & Noor supergraag gedaan, ons huis is er zelfs volledig naar gebouwd, maar het was tegelijk ook een zeer intensieve periode", aldus Maaike Luyckx.