Jongeren 't Gaverke veroorzaken grote onrust met inbrakengolf

Vier jongeren, onder wie een minderjarige, weten op 16 oktober welke straf ze krijgen voor een indrukwekkende reeks inbraken in Waregem en omgeving. Op zoek naar geld om de drugsverslaving van minstens twee van hen te financieren, kozen ze frituren, cafetaria's, jeugdlokalen, maar ook stedelijke gebouwen als doelwit.

Waregem en omgeving werd in februari geteisterd door een ware inbrakenplaag. Drie jonge kerels van de wijk 't Gaverke in Waregem en één minderjarige uit het zigeunermilieu waren daarvoor verantwoordelijk. Geregeld trokken ze op nachtelijke strooptocht, op zoek naar geld om de drugsverslaving van minstens twee van hen te financieren. Ze forceerden de deuren van jeugdlokalen, frituren, cafetaria's, maar ook stedelijke gebouwen in Waregem en Dentergem. In de meeste gevallen was de schade die ze daarbij veroorzaakten groter dan de waarde van de buit. Het grote aantal feiten - een twintigtal in nauwelijks enkele weken tijd - creëerde echter heel wat onrust bij kleine zelfstandigen, jeugdbewegingen en gemeentebesturen.

Minderjarig

Dezelfde maand nog werden de vier jonge kerels gearresteerd. J.D. en R.B. zijn nu beiden 19 en wonen op de wijk 't Gaverke. Hun kompaan D.V. is intussen 18, maar was wel nog minderjarig op het ogenblik van de feiten. Een tweede minderjarige, uit zigeunermiddens, maakte het kwartet compleet. Uit onderzoek bleek dat ze zelden allen samen op strooptocht gingen. Wie vrij was en zin had, ging mee. R.B., die een jaar cel riskeert, is de enige die nog in voorhechtenis zit. De man werd in mei vrijgelaten, maar werd in juni weer opgepakt toen hij betrapt was met drugs. De pas meerderjarige D.V. is kennelijk hardleers. Na zijn arrestatie zat hij een tijdje in de gesloten instelling van Everberg, maar kort nadat hij weer op vrije voeten was, pleegde hij een diefstal. Hij riskeert zeven maanden cel. Bij enkele huiszoekingen werden de koevoeten teruggevonden die de inbrekers gebruikten bij tal van feiten. Ook een deel van de buit is terecht. Vonnis op 16 oktober. (VHS)