In 80 dagen van Noordkaap naar Gavdos

Thomas fietst 6.500 kilometer voor Natuurpunt

Thomas in Finland.
Peter Lanssens Thomas in Finland.
Thomas Roobrouck (29) uit Waregem fietst van de Noordkaap in Noorwegen naar het eilandje Gavdos in Griekenland. De opbrengst van de gesponsorde tocht van 6.500 kilometer gaat naar Natuurpunt. Hij is al over de helft van zijn tocht en verwacht het avontuur in goed 80 dagen af te ronden. "Ik ben erg gemotiveerd", zegt hij.

De Ninoviet begon er op 17 augustus aan. Thomas Roobrouck fietste al door Noorwegen, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Slowakije. Hij zit nu in Hongarije en trekt via Servië, Kosovo en Macedonië verder naar Griekenland, waar hij in Piraeus de ferry neemt naar Kreta. Van daar uit neemt hij de boot naar Gavdos, net onder Kreta. Het eilandje ligt in de Libische Zee. Hij denkt er rond 5 november aan te komen. "Van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden van Europa dus, Tenerife buiten beschouwing gelaten", vertelt hij. "Ik ga deze uitdaging aan omdat ik de wereld wil zien en een enorme wielerfan ben. En het is voor een goed doel. Ik kies voor Natuurpunt, omdat de organisatie beheert wat nog aan wilde landschappen in Vlaanderen over is. We hebben die wilde natuur en bossen nodig om de wekelijkse stress te ontvluchten. Ik ben erg gemotiveerd, al had ik al enkele dipjes onderweg. Telkens ik een stad bezoek, is het confronterend om te zien hoe mensen er met elkaar omgaan. Het platteland en de wilde natuur zijn beter voor een eenzame reiziger zoals mij."


Stresserend


Hij overnacht meestal in een tent en koopt eten en drinken in supermarkten en buurtwinkels. "Ik kook vaak pasta en doe daar gebakken champignons, ei en pesto bij, voor mij is dat de perfecte fietsvoeding. En het is erg lekker", vertelt Thomas. Grote tegenslagen blijven momenteel uit. Al is hij wel alert, iedere dag. "Binnenrijden in steden, zeker in hoofdsteden, is geen pretje", vervolgt hij. "Het is stresserend. Zeker als je met een fiets van 40 kilogram in druk verkeer over kasseiwegen moet dokkeren. Fietspaden zijn ook vaak in een slechte staat, waardoor ik vaak op de weg moet rijden, wat het dan echter net gevaarlijker maakt. Aardewegen zijn een nog grotere catastrofe. Ik haal er geen snelheid op, er zit zand in mijn ketting en mijn wielen zien af. Ik beleefde al veel onvergetelijke momenten, zoals op mijn eerste fietsdag in Polen. Toen ben ik tijdens een storm in een natuurpark in het overstromingsgebied van een rivier beland. De beste techniek was in het midden door het diepste water rijden en vol gas geven. Zonder te kapseizen. Dat zou een ramp zijn."


Hooggebergte


De avonturier geniet vooral van de natuur, zoals in het hooggebergte Karpaten tussen Polen en Slowakije. "De stralende zon, de bergen en de dorpen gaven mij er een Tour de France-gevoel", zegt Roobrouck, die vaak motiverende mailtjes krijgt. Wie zijn tocht voor Natuurpunt financieel wil steunen, stuurt een mail naar dwarsdooreuropa@gmail.com met vermelding van je naam en het bedrag dat je wil sponsoren, per afgelegde schijf van 100 kilometer. Thomas Roobrouck trekt eind dit jaar met de opbrengst naar Boom om er een cheque aan Natuurpunt te geven, tijdens 'de Warmste Week' van de solidariteitsactie Music for Life op Studio Brussel. Zijn fietsavontuur volgen kan op www.dwarsdooreuropa.be.

Thomas in Letland, aan de kust.
Peter Lanssens Thomas in Letland, aan de kust.
Thomas op de Noordkaap.
Peter Lanssens Thomas op de Noordkaap.
Thomas in Polen.
Peter Lanssens Thomas in Polen.
Thomas fietst in totaal 6.500 kilometer.
RV Thomas fietst in totaal 6.500 kilometer.