In 2022 nieuwe secundaire én lagere school

7,7 MILJOEN EURO VOOR GROENHOVE EN TALENTENSPRONG

Van links naar rechts zien we directeurs Dirk Vandevelde, Mireille Cleppe, Daniël De Coninck, Ann Pepermans en Seline Libeert op het terrein waar de nieuwe scholen komen.
Foto Henk Deleu Van links naar rechts zien we directeurs Dirk Vandevelde, Mireille Cleppe, Daniël De Coninck, Ann Pepermans en Seline Libeert op het terrein waar de nieuwe scholen komen.
De eerste graad secundair Groenhove en gemeenschapsschool TalentenSprong krijgen tegen 2022 elk een nieuwbouw. Dat is mogelijk dankzij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V), die een budget van 7,7 miljoen euro vrijmaakt. "We zijn aangenaam verrast, het geld komt sneller dan verwacht", zeggen de betrokken directeurs.

Middenschool Groenhove in de Duthoystraat wordt binnen vijf jaar verlaten. Het 70 jaar oude gebouw is aftands. Zo kan het dak geen zonnepanelen dragen. Het pand voldoet ook niet meer aan de normen van deze tijd en is te klein. "Er komt daarom op het uitgestrekte domein van basisschool TalentenSprong een nieuwbouw van 3.756 vierkante meter voor middenschool Groenhove, aan de kant van de Driekoningenstraat", zegt algemeen directeur Daniël De Coninck van scholengroep 24. "De bouw start in 2019 en in 2022 zou het gebouw instapklaar moeten zijn. Er moet nog een ontwerp opgemaakt worden. Maar de nieuwbouw krijgt zeker dertig klassen. Andere zaken zoals een onthaal, sportzaal, refter, polyvalente zaal, moderne labo's, techniekklassen én drie kapsalons voor de afdeling haartooi zijn eveneens belangrijk. Het terrein waar de huidige middenschool Groenhove op staat, wordt verkocht." Het gaat over een groot stuk bouwgrond tussen de Duthoystraat, frituur Eric aan de kant van de Westerlaan, de Sint-Jozefsstraat en de Broekstraat. Er zijn daar mogelijkheden voor een nieuwe woonbuurt. En de scholengroep drukt zo fors de kosten, door er de bouwgrond te verkopen.

Veel energiekosten

Scholengroep 24 wil namelijk op hetzelfde terrein in de Driekoningenstraat, aan de kant van het voetbalveld, tegelijk ook een nieuwe lagere school. Hier is 5 miljoen euro extra voor nodig, via minister Crevits én de opbrengst van de verkoop van de bouwgrond. Waarna in 2022 de bijna 50 jaar oude huidige basisschool TalentenSprong kan gesloopt worden.


"De huidige school wordt niet efficiënt gebruikt", zegt TalentenSprong-directrice Ann Pepermans. "Zo hebben we veel energiekosten door de verouderde verwarming, de dunne muren en het enkel glas. Wat we willen in de nieuwbouw? Minstens twintig klassen, want TalentenSprong zit in de lift." Het gaat telkens om BDFM-projecten, waarbij het inrichtende schoolbestuur in zee gaat met een private partner voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud gedurende 30 jaar.

Dubbel zoveel leerlingen

De investeringen zijn nodig, want het leerlingenaantal is verdubbeld in de voorbije zes jaar. TalentenSprong heeft nu 180 leerlingen, middenschool Groenhove 220 leerlingen en Groenhove-campus atheneum in de Westerlaan 391 leerlingen. "De nieuwbouwprojecten hebben tal van voordelen", zegt Daniël De Coninck. "Zo zullen het lager en de eerste graad secundair in 2022 dezelfde refter en sportzaal kunnen gebruiken."


Voor projecten zoals een kweektuin en kinderboerderij blijft er overigens genoeg plaats op het terrein.